ANNONS

Kristina och Pelle gör livet lättare för gatubarn i Senegal

Lotén;Senegal;hjälporganisation
Kristina och Pelle Lotén gör en stor insats för gatubarn i staden Ziguinchor i Senegal.
En semesterresa till Afrika blev starten på ett nytt liv för Kristina Lotén från Duvnäs-Utskog.
Numera reser hon två gånger per år för att arbeta på det egenstartade hjälpcentret för gatubarn i södra Senegal.
– Det känns väldigt angeläget, förklarar hon.
ANNONS

Kontrasten är stor mellan den lugna radhusidyllen i Duvnäs-Utskog och de dammiga gatorna i senegalesiska staden Ziguinchor.

Kristina Lotén lever numera i båda världarna. Tillsammans med maken Pelle Lotén och senegalesiske Saliou Sagna driver hon hjälporganisationen Debout pour les enfants Senegal, vilket översatt betyder Stå upp för barnen.

Lotén;Senegal;hjälporganisation

Pelle och Kristina Lotén driver hjälporganisationen Debout pour les enfants Senegal.

Återvände som volontär

Det hela startade med en semesterresa 2015.

– En god vän lockade mig till Senegal och jag föll pladask för landet, människorna och kulturen. Så jag beslöt mig för att åka tillbaka och jobba som volontär på ett center för gatubarn, berättar Kristina Lotén.

När de kommer tillbaka på kvällen blir de ofta slagna

Kristina Lotén om barnen på Koranskolorna

Där, i staden Saint-Louis, mötte hon för första gången de så kallade talibéerna; barn från fattiga familjer som skickats iväg för att gå i koranskola, och som tvingas tigga på gatorna på dagarna för att klara sin försörjning.

– Har de inte med sig rätt mängd när de kommer tillbaka på kvällen blir de ofta slagna. Det är ett tufft liv i förskräckliga förhållanden. De sover tätt som packade sillar direkt på golvet.

ANNONS

Bärande på plåthinkar tillbringar talibéerna dagarna med att gå runt på stan och tigga pengar och mat. Foto: Debout pour les enfants

När Kristina Lotén ett par år senare besökte staden Ziguinchor i södra Senegal reagerade hon åter på de fattiga talibéerna. Men i den här staden fanns ingen organiserad hjälp.

Tillsammans med senegalesiske vännen och läraren Saliou Sagna beslöt hon att själv ta tag i saken.

I januari 2018 grundade de den ideella organisationen Debout pour les enfants. Och i maj samma år slogs dörrarna upp för deras nybyggda dagcenter för gatubarnen i Ziguinchor.

Redan tredje dagen var det över 25 barn

Kristina Lotén

– Första dagen fick vi ge oss ut på gatorna och själva leta upp barn. Vi träffade tre pojkar som var skeptiska men följde med oss. Nästa dag kom de tillbaka och hade kompisar med sig. Redan tredje dagen var det över 25 barn, berättar Kristina Lotén.

Lotén;Senegal;hjälporganisation

Mellan 25 och 50 barn besöker centret i Ziguinchor dagligen. Här är Kristina Lotén tillsammans med några av dem. Foto: Debout pour les enfants

Undervisning, vård – och lek

På centret kan talibéerna få undervisning i engelska och franska och där finns en klinik där de kan få medicinsk hjälp.

– De har ofta sår på fötter och ben som vi hjälper till att sköta. En dag i veckan bjuder vi på mat, då är det alltid fullt. En annan dag går vi iväg och spelar fotboll på en stor plan. Det är så viktigt att de får komma till oss och bara vara barn, säger Kristina Lotén.

Lotén;Senegal,hjälporganisation

Många av gatubarnen kan inte ens skriva sitt namn. På dagcentret får de lära sig språk och öva på att skriva, här med Kristina Lotén. Foto: Debout pour les enfants

Själv deltar hon i arbetet i Ziguinchor under två längre perioder per år. Maken Pelle har också besökt centret men verkar mest hemifrån Sverige, med att sköta organisationens ekonomi.

– Jag har ett bra kontaktnät och har lyckats värva både enskilda personer och företag som blivit månadsgivare, berättar han.

Även små bidrag har stor betydelse. Månadsbudgeten ligger på endast 7000 kronor.

– Det låter lite men för de pengarna kan vi betala hyra, lön till anställda, mat, el, vatten fotbollar, pennor … Man får betydligt mer för pengarna därnere.

fotboll;Senegal

Fotbollen är en av veckans höjdpunkter på centret i Ziguinchor. Foto: Debout pour les enfants

För den som vill veta mer om Debout pour les enfants pågår en utställning om projektet på Forumbiblioteket i Nacka till och med 31 oktober. Mer information finns också på hemsidan debout.se