Kristineberg får två stora hallar

Två fullstora idrottshallar blir verklighet i Kristineberg 2019.
Två fullstora idrottshallar blir verklighet i Kristineberg 2019.
Nu är det klart. Stockholms stad går vidare med planerna på en stor anläggning med två ­fullstora idrottshallar.

Jätteprojektet ska rädda Kungsholmen från hallbristen – och göra Kristineberg till ett nytt idrottscentrum.

Kungsholmens två första fullstora idrottshallar blir nu verklighet. I fredags presenterade idrottsförvaltningen förslaget på en stor hallbyggnad i Kristineberg intill Essingeleden. Byggnaden ska innehålla två idrottshallar med fullstora planer på 20×40 meter. Hela sportkalaset kostar staden 165 miljoner kronor.

– Vi vet att hallbristen är stor i hela stan och som allra störst i innerstan. Här har man mark för hallarna som också fungerar perfekt som bullerskydd mot Essinge­leden, säger idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Enligt henne finns det majoritet för inriktningsbeslutet som därmed kommer att röstas igenom på idrottsnämndens möte nästa vecka. Samtidigt är fler hallar är på gång i innerstan, enligt Emilia Bjuggren.

– Vi har redan fattat ett första beslut i Hjorthagen och vi tittar på hur vi kan få till det även i nya Haga­staden. Men det ligger lite längre fram i tiden.

Enligt Hans Eriksson, som handlägger projektet för idrottsförvaltningen, är tanken att skapa ett slags idrottscenter i Kristineberg. Hallen ligger nära både Kristinebergs IP och Stadshagens IP.

– Ja, så är det. Vi har sett att det finns en klar fördel att lägga driften av idrottsplatserna i bottenplanet av Kristinebergshallen. Det är bättre driftsmässigt och personalmässigt men också för de boende.

Det är redan svårt för skolor och idrottsföreningar på Kungsholmen att få halltid och utan den nya Kristinebergshallen skulle det bli värre, enligt Hans Eriksson.

– Många barnfamiljer flyttar till nordvästra Kungsholmen. Dess­utom planeras ett flertal skolor, säger han.

Hallbristen är påtaglig i hela ­innerstan. Enligt en utredning från idrottsförvaltningen behövs det minst tre idrottshallar på Norrmalm och två på Östermalm för att möta det ökande behovet. Kristineberg är ett första steg, ­enligt Hans Eriksson.

– Det finns saker på gång i de andra stadsdelarna också. Men naturligtvis ser vi Kristinebergshallen som användbar för hela ­innerstan.

Om inriktningsbeslutet för hallarna godkänns på idrottsnämndens och fastighetsnämndens möten nästa vecka drar detaljplanearbetet i gång. I bästa fall kan sedan hallen öppna runt 2019.

– Det hänger samman med mycket annat i området som bostadsbyggande. Det här är lite som ett stort pussel, säger Hans Eriksson.

Fakta

Anläggningen ska öppna 2019

2016: Kristinebergs IP börjar upprustas.

2018: Fredhällsparkens fotbollsplan invigs, Stadshagens IP stängs för ombyggnad och återinvigs 2021.

2019: Nya idrottshallen i Kristine­berg invigs.

Källa: Idrottsförvaltningen