Kristineberg tillhåll för fulla ungdomar

På helgerna samlas hundratals ungdomar för att dricka vid klipporna i Kristineberg, en av stadsdelens ”hotspots” för ungdomsfylla.

Många efterlyser nu åtgärder för att stävja problemet.

Runt 200 ungdomar som spelar hög musik, skräpar ner och dricker alkohol. Så ser det ofta ut kring klipporna vid Tranebergsbron på helgerna, enligt stadsdelen.

Preventionsenheten menar att det är en av tre platser på Kungsholmen där det är som störst problem med ungdomsfylla, något som eskalerar i skolstartstider.

– Det har inte varit så mycket problem under sommaren, men de senaste helgerna har det varit många tonåringar där och umgåtts och druckit, säger Karolina Nilsson Bernin, fältassistent på preventionsenheten.

Vid skolavslutning och skolstart är det som värst.

Ungdomarna är ofta mellan 15 och 20 år och kommer från hela Stockholm, vilket gör det svårare att komma till bukt med problemet.

– Det är svårt att arbeta preventivt när ungdomarna mångt och mycket kommer från andra områden som vi inte styr över, säger Robert Weintraub, enhetschef på preventionsenheten.

Erika Stiebel bor i närheten av Tranebergsbron och har länge störts av festligheterna.

– Det måste ha blivit ett hett ställe att hänga på för tonåringar. Stora klungor kommer nedvällandes på helgerna, och står det 200 berusade tonåringar där vågar man inte direkt gå dit, säger hon.

Enligt henne är det många boende som upprörs av problemet och känner sig otrygga.

– Det är dålig belysning och dålig insyn. De flesta som bor här har irriterat sig på det.

Karolina Nilsson Bernin håller med om att belysning är viktigt.

– Belysningen skulle behöva vara bättre. Vi får alltid använda ficklampor när vi kommer dit, vilket inte alltid är så uppskattat.

Men främst poängteras vikten av vuxennärvaro för att kunna stävja problemen med supande minderåriga.

– Ökad vuxennärvaro är ett sätt att vända utvecklingen. Dessutom skulle det vara bra med bättre polisiär­ närvaro. Till exempel att man står vid tunnelbanan och häller ut ungdomarnas alkohol redan där, säger ­Robert Weintraub.

Fakta

Här samlas ungdomar på Kungsholmen

Rålambshovsparken: Traditionellt en stökig plats på kvällarna. Har dock blivit lugnare på senaste tiden.

Hornsbergs strand: Ofta mycket fylla och stök.Fältassistenterna besöker alltid platsen när de är ute.

Kristinebergsklipporna: Med dålig belysning och begränsad insyn är det ett populärt ställe bland alkoholsugna minderåriga.

Källa: Preventions­enheten