Kristinebergs ekar fälls trots protest

Ett stort slag i striden om ekarna i Kristineberg ägde rum förra veckan. Och trädkramarna ser ut att förlora kriget.

– Kontor planeras i parken för att skärma av mot Essingeleden så att det går att bygga bostäder bakom kontoren, säger Magnus Bäckström, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Där kontoren ska byggas vid Kristinebergs slott står flera ekar som kommer att försvinna. I tisdags godkände stadsbyggnadsnämnden planerna och nu saknas bara att kommunfullmäktige klubbar planen.

Parkmark tas bort, men det som är kvar ska bli tystare på grund av kontoren.

– Och ekar i resten av Kristineberg ska skyddas, även om det såklart är en förlust för ekbeståndet att behöva ta så gamla träd. Men alla ekar går inte att rädda om man vill bygga stad här, det är ett vägval man gör, säger Magnus Bäckström.

Framför allt naturskyddsföreningar och enskilda medborgare protesterar.

– Man skövlar en slottspark, sätter in kontor, en 18 meter bred gata och tror att det ska bli lugnt. Det är skrattretande, säger Ea Hamilton i Facebookgruppen ”Rädda Ekarna på Kungsholmen”.

13 ekar kan försvinna. Gruppen vänder sig också mot att andra ekar i Kristineberg visst kan försvinna på grund av andra planerade nybyggen.

– Det kommer att finnas en del ekar kvar, men man tar många värdefulla ekar och stoppar spridningsvägar för andra arter. Och det behövs oaser för barn och andra Kungsholmsbor, säger Ea Hamilton.

Man skövlar en slottspark, sätter in kontor, en 18 meter bred gata och tror att det ska bli lugnt.