Kristoffer blir hockeyproffs – i Dubai

Snö is och kyla är snart ett minne blott för Kristoffer Winterstein som reser till Dubai för att bli halvproffs i ishockey.
Snö is och kyla är snart ett minne blott för Kristoffer Winterstein som reser till Dubai för att bli halvproffs i ishockey.
Regerande mästarlaget heter Dubai Mighty Camels.
Regerande mästarlaget heter Dubai Mighty Camels.
Kristoffer Winterstein är en pionjär. I sommar reser han till Dubai och blir den första svenska spelaren i Emirates Hockey League.

Tyresöbon Kristoffer Winterstein gillar ishockey, utmaningar och värme. Nu har han hittat en perfekt kombination. 31-åringen ska bli halvproffs i ishockey i Dubai Oilers som spelar i EHL (Emirates Hockey League).

– Det känns lockande att spela i ett exotiskt land, säger Winterstein som reser till Dubai den 1 augusti.

Han har inte varit på plats för att träffa spelare och ledare. Kontraktsdiskussioner med mera har skötts via sociala medier.

– Klubbens general manager ville direkt ha mig. Han sa att det skulle vara coolt med en svensk i laget eftersom det inte finns någon i klubben eller hela ligan. Det är mest äldre kanadensare som spelar i EHL.

Winterstein började spela redan som 4-åring i Hanvikens SK:s hockeyskola. Genom åren har han varit i många klubbar, men som senior kantades karriären av skador. Att Wintersteins kanske sista klubb skulle verka i Dubai hade han aldrig kunnat drömma om.

– Jag visste inte ens att de har hockey där. Jag sökte jobb i Dubai och frågade samtidigt om det fanns någonstans att spela. Jag blev överraskad av svaret.

EHL startades 2009 och består av sex lag. I den senaste finalen vann Dubai Mighty Camels mot Wintersteins nya lag Dubai Oilers. Genomsnittsåldern på spelarna i ligan är drygt 33 år. De flesta är avdankade lirare, främst från Nordamerika, men också från hockeyländer som Finland och Slovakien.

Dubai Oilers har spelare med pass från elva olika nationer. Den ende inhemske spelaren är målvakten Naz Bakhari. Äldst i laget är 52-årige (!) backen och kanadensaren Guy Arguin.

Dubai är ett land som ofta beskrivs som oerhört rikt med shejker som vadar i oljemiljarder. Landet plöjer även ner stora summor i hockeyn. Men Kristoffer Winterstein kommer inte att bli förmögen. Enklast kan han beskrivas som ett halvproffs.

– Jag behöver ett jobb vid sidan av hockey och ska arbeta på ett säljföretag.

Det finns spelare i EHL som har hyfsat inkomstbringande kontrakt. Men framför allt satsar Dubai på att bygga flotta och lyxiga ishallar. Dubai Oilers är inget undantag. Hemmaarenan är placerad mitt inne i Dubai Mall som är världens största köpcenter.

– Ena långsidan är inglasad så folk på alla fyra våningar kan se våra matcher.

Fakta

Assisterande kapten i Stockholms stadslag

Namn: Kristoffer Winterstein.

Ålder: 31 år.

Bor: I lägenhet på Farmarstigen i Tyresö.

Hockeybakgrund: Moderklubb Hanvikens SK, pojklagspelare i Huddinge, som 14-åring assisterande lagkapten i Stockholms stadslag, Hammarby J18 elit. Seniorspel i Västerhaninge IF i division 2, Urskog (div 4) och de två senaste säsongerna i Göta/Traneberg lag 2 (div 5 och 6).

Aktuell: Blivande halvproffs i Dubai Oilers som spelar i Emirates Hockey League (EHL).