ANNONS

”Vallentunasjön är ingen rolig syn”

Sven Blomqvist, docent i marinbiologi, kritiserar kommunernas åtgärder för Vallentunasjön.
Sven Blomqvist, docent i marinbiologi, kritiserar kommunernas åtgärder för Vallentunasjön.
Täbys och Vallentunas kommuner har länge försökt förbättra vattenkvaliteten i Vallentunasjön utan att läget förbättrats. "De kastar pengarna i sjön", säger Sven Blomqvist, docent i marinbiologi.
ANNONS

Kommunerna i Täby och Vallentuna har länge haft som mål att Vallentunasjön ska få en meters siktdjup. Men det målet är långt borta, enligt Sven Blomqvist, docent vid Stockholms Universitet.

– Det är lika dåligt fortfarande, ungefär 35 centimeters siktdjup, säger han.

Utfiskning som åtgärd

Kommunernas främsta åtgärd har hittills varit utfiskning av vitfisken så att mängden djurplankton ökar, vilket i sin tur leder till att de betar ner mängden växtplankton.

– Det fungerar inte i så näringsrika sjöar. I Vallentunasjön har jag inte sett någon förbättring alls. Men de fortsätter ändå, säger Sven Blomqvist, som tycker att kommunerna har ett dåligt samarbete omkring sjön.

– Tidigare har det varit badförbud på Täbysidan medan det varit tillåtet på Vallentunasidan och vice versa. Det är galet. Sjön är så mörk att det är omöjligt att hitta ett barn som hamnar under ytan, fortsätter han.

Studenter testar vattenkvaliteten i Vallentunasjön. På bilden syns Elina Krés, Emma Force Mattsson och Mathilda Karlsson.

Sven Blomqvist har tillsammans med hans masterstudenter vid Stockholms Universitet tagit prover på vattnet vid Gustavs Udde i 15 års tid. I tisdags var det återigen dags för provtagning och nu inväntar de svar.

– Det skulle förvåna mig mycket om det skett någon förbättring, men osvuret är bäst. Det vi såg med blotta ögat är ingen rolig syn, säger Sven Blomqvist, som har flera förslag på vilka åtgärder som skulle kunna ge en förbättring.

ANNONS

– Det viktigaste är att förstå orsaken. Den är att det finns för mycket organiskt material i området, vilket leder till algblomning. I sötvatten är det viktigt att minska mängden fosfor. Det genererar mindre organiskt material och bättre kvalitet på vattnet, säger Sven Blomqvist.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.