ANNONS

Hård kritik mot 620 nya bostäder i skogen

Vistabergsbor protesterar mot bygge i Källbrinksskogen. Malin Danielsson (L) besöker dem.
Vistabergsbor protesterar mot bygge i Källbrinksskogen. Malin Danielsson (L) besöker dem.
För högt, för tätt och för många hus. Kommunens planer på 620 bostäder i Källbrinksskogen får hård kritik av invånarna i Vistaberg.
Drygt 100 grannar har lämnat synpunkter på byggplanerna. Samtidigt är länsstyrelsen oroad över hur naturen ska kunna bevaras.
Nu öppnar kommunen upp för att planera om bygget.
ANNONS

– Vi förstår att det behöver byggas bostäder i Huddinge. Men finns det inget skönhetsråd? De här 16 punkthusen som är 4-6 våningar höga är fula och harmoniserar inte med det som redan är byggt här. De som bor här har lagt mycket pengar på sitt boende och vi vill behålla vårt fina, gröna Vistaberg. Det är flera här som har tänkt att man inte kan bo kvar om de här planerna går igenom, säger Elisabeth Pettersson Eriksson.

Hon är en av de grannar som samlats i villaområdet Vistaberg för att diskutera byggplanerna för Vista skogshöjd, dit också samhällsbyggnadspolitikern Malin Danielsson (L) kommit.

Gensvaret på byggplanerna har varit stort. Kommunen har fått in drygt 100 synpunkter från de boende i området. Flera grannar oroar sig över att det ska byggas för mycket, för tätt inpå de hus som redan ligger där och att flera lägenhetshus blir för höga.

Grannarna värnar skogen

Invånare och länsstyrelsen bekymrar sig också över den skog som försvinner – att både skog, grodarter och rekreationsmöjligheterna minskar.

– Vi vill ha kvar skog. Vi är rädda att det byggs för tätt nu och att det blir för mycket trafik, säger Lenor Borg.

Kommunalrådet Malin Danielsson håller med om att 620 nya bostäder innebär mycket mer trafik. Redan i dag är Glömstavägen fullbelamrad med bilar.

ANNONS

Bygget kan dröja

Enligt henne har kommunen därför ingen brådska att påbörja bygget av Vista skogshöjd.

– Många är oroade över trafiken. Det är vi med. Vi ser gärna att bostäderna kommer framåt i tiden när Tvärförbindelse Södertörn är klar, säger hon.

Kommunen går nu igenom alla synpunkter som kommit in. Enligt Malin Danielsson kan det ta ungefär ett år till att göra ett nytt byggförslag.

– Jag är rätt säker på att nästa förslag kommer att se ganska annorlunda ut. Vi får nog anledning att se över både hushöjder och hur långt ifrån nuvarande bebyggelse som vi kan bygga, säger hon.

Först föreslog ni 300-400 bostäder och nu 620 bostäder. Varför har ni ökat antalet bostäder?

– Det efterfrågas en närbutik i området. Det blir enklare att få närservice ju fler bostäder som vi har. Men vi har inte satt ner foten angående hur många bostäder vi ska bygga än, säger Malin Danielsson.

De grannar som vi träffar i Vistaberg struntar gärna i en närbutik till förmån för att bevara så mycket som möjligt av den natur som finns i dag.

– Behovet av en närbutik ska inte driva den mängd bostäder som planeras, säger Niklas Eriksson.

Fakta

Vista skogshöjd ska byggas:

Kommunen planerar drygt 200 nya småhus samt 400 nya bostäder i flerbostadshus i Vista skogshöjd, där Källbrinksskogen ligger i dag.

Länsstyrelsen anser att bland annat att:

– kommunen måste ta mer hänsyn till hur dagvattnet ska tas om hand, för att inte Orlången ska ta skada.

– kommunen måste utreda hur olika grodarter ska bevaras.

– marken ska utredas ytterligare så att det inte finns risk för översvämningar i området.

Så här anser några av partierna:

– Huddingepartiet vill inte att det byggs höghus i villaområden.

– Liberalerna vill utreda det byggförslag som redan finns.

– Kristdemokraterna vill inte att det byggs 16 punkthus på 4-6 våningar som det föreslås i dag. KD vill att de hus som byggs smälter bättre in i nuvarande boendemiljö.

– Socialdemokraterna förväntar sig att kommunen bearbetar nuvarnade byggförslag och till exempel tar hänsyn till de synpynkter på hushöjder som kommit in.

Källa: Huddinge kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.