ANNONS

Hård kritik mot byggplaner vid Magelungen

Villa Lundin, vid Havsörnsvägen på en höjd ovanför Magelungen.
Villa Lundin, vid Havsörnsvägen på en höjd ovanför Magelungen.
Fyra villor planeras vid Magelungen, nära Havsörnsvägen.
Men Farsta stadsdelsförvaltning riktar hård kritik mot förslaget, som inkräktar på en kulturhistoriskt värdefull miljö.
ANNONS

På en höjd vid Havsörnsvägen står en av mycket få bevarade bostäder från Södertörns villastad. Den vita stenvillan byggdes 1911–1912 och har inslag av både jugend och nationalromantik. Nedanför finns en stor kuperad trädgård ner mot Magelungen. Den rymmer bland annat odlingar, fruktträd, gräsmattor, en mur och en pelargång.

Snart kan hälften av trädgården försvinna. Stadsbyggnadsnämnden vill bygga fyra villor där. Tanken är att ändra detaljplanen så att man kan stycka av fyra tomter från trädgården.

Ett dåligt förslag, anser Farsta stadsdelsförvaltning.

– Det här är en rest av Södertörns villastad som är kulturhistoriskt värdefull. Det finns väldigt få sådana miljöer kvar i Farsta. Hälften av trädgården försvinner och intrycket av det som finns kvar påverkas negativt, säger handläggaren Cecilia Rivard.

Stadsdelsförvaltningen är också kritisk till att inga illustrationer finns på de föreslagna villorna. Det gör det svårare att bedöma hur de passar in i miljön. Dessutom tycker man att två av villorna planeras alltför nära Magelungens strand, något som kräver strandskyddsdispens.

– Magelungen översvämmas varje år. Då ligger delar av det området under vatten. Därför måste man höja marknivån för att kunna bygga villorna och det påverkar strandpromenaden som finns där, säger Cecilia Rivard.

I stadsbyggnadsnämndens förslag till detaljplan säkras allmänhets tillgång till strandlinjen genom en fri passage. Men stadsdelsförvaltningen menar att bostäderna ligger så nära stranden att det ger ”ett intryck av privatisering”, och att det påverkar friluftslivet negativt.

– Det är ont om bostäder i Stockholm, och 140 000 bostäder ska byggas. Men de här fyra villorna gör varken till eller från när det gäller bostadsbristen, säger Cecilia Rivard.

Farsta stadsdelsnämnd tar ställning till förvaltningens förslag till remissvar vid sitt möte på torsdag.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.