ANNONS

Kritik mot eftersatt skolsatsning i Värmdö

Enligt lärarfacket har det i flera år satsat alldeles för lite på skolorna i Värmdö.
Enligt lärarfacket har det i flera år satsat alldeles för lite på skolorna i Värmdö.
Värmdö kommun har under flera års tid lagt mindre pengar per elev i grundskolan än rekommenderat. Det visar Mitt i:s genomgång. Nio av tio kommunala skolor går back, och lärarfacken anser att kommunen har snålat för länge.
Marie Bladholm (M), ordförande i utbildningsnämnden, säger nu att man ske se över att höja skolpengen.
ANNONS

Det är stora skillnader i hur mycket pengar kommunerna i länet lägger på grundskolan, beräknat utifrån de lokala förutsättningarna. Det visar siffror som SKL, Sveriges kommuner och landsting, har tagit fram för Mitt i.

Stockholm stad sticker ut och lägger klart mest över vad SKL beräknar att skolan ska kosta per elev i respektive kommun, den så kallade referenskostnaden.

Men majoriteten av kommunerna i länet spenderar mindre per elev än rekommenderat. Av dem ligger Täby och Österåker botten, och där larmar nu lärarfacken om en ohållbar arbetssituation och om köpstopp i många skolor.

I Värmdö har man under den senaste mandatperioden årligen lagt mellan drygt åtta procent under till fyra procent under referenskostnaden per elev, att jämföra med Stockholm som lägger drygt 15 procent över.

Fakta

19 av 26 kommuner satsar mindre på skolan än vad de borde

Så mycket mer eller mindre (i procent) la kommunerna per elev i grundskolan under 2017, jämfört med vad som var rekommenderat i just den kommunen.

Källa: SKL

Flera grundskolor går back

I år väntas grundskolan i Värmdö gå drygt tio miljoner back. Tio av elva kommunala grundskolor väntas visa underskott, och enligt Christer Berglund, kommunombud i Värmdö för Lärarnas Riksförbund, måste det till satsningar nu.

Man har levt på personalens lojalitet, och att man får mycket för pengarna, men det går bara till en viss gräns.

Christer Berglund, Lärarnas Riksförbund

– Det märks att vi har mindre pengar, och det har pågått under några år. Men jag har aldrig varit med om att i princip alla enheterna går back, eller snarare inte går runt. För det är inte enheternas fel, de gör allt de kan men det går inte när marginalerna är så små. Det är som att man från politiskt håll duckar för kostnadsläget. Man har levt på personalens lojalitet, och att man får mycket för pengarna, men det går bara till en viss gräns, säger han.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, menar att det handlar om politiska prioriteringar.

– Bilden förbundet får från medlemmarna är att det är för tajt ute i verksamheterna. Vi har en skola som kräver satsningar och det behövs investeringar. Här måste kommunpolitikerna göra mer, säger hon.

Vill höja skolpengen

Marie Bladholm (M), ordförande i utbildningsnämnden i Värmdö, medger att det det har betalats ut för lite till skolan.

– Det är framför allt i grundskolorna som vi ser störst utmaningar, och för att det ska finnas rimliga förutsättningar där ser vi nu över att höja skolpengen. Det behövs för rekrytering av lärare och för att höja löner för att behålla befintlig personal. Vår ambitionsnivå är att ligga i nivå med referenskostnaden och vi kommer att gå fram med det i budgeten för 2019, säger hon.

Men trots att Värmdö satsar mindre ligger ändå skolresultaten högre än länssnittet. Här fick förra året 81,5 procent av eleverna i nian godkänt i alla ämnen, att jämföra med länets 80 procent.

Fakta

Plats 131...

av 290 blev Värmdös placering i Lärarförbundets årliga rankning av landets skolkommuner som presenterades i förra veckan. Det är 78 placeringar bättre än förra året.

När det kommer till lärartäthet hamnade Värmdö på plats 282 av 290.

Vad gäller andel behöriga lärare i kommunala grundskolor var siffran 71,4 procent förra året att jämföra med länssnittet på 70,4. Antalet behöriga lärare i friskolor var 75,2 procent att jämföra med länets 60,5.

Bra skolresultat beror även på faktorer som till exempel föräldrars utbildningsbakgrund och inkomst. För att skolan ska bli mer likvärdig i kommuner och i skolor med utbildningsutmaningar betalas i dagarna det nya statsbidraget likvärdig skola ut, som tar just hänsyn till de faktorerna.

I en första omgång delas en miljard kronor ut i landet under höstterminen. Värmdö har sökt och beviljats drygt 2,4 miljoner kronor. Bidraget får inte gå till att minska kostnaderna per elev utan ska gå till satsningar i skolan.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.