ANNONS

Kritik mot ljudlarm på förskola: ”Som tortyr att lyssna på”

Ben Robertson och hans son Nevis och ett ljudalarm, en så kallad mosquito box, som satts upp på förskolan Solbacken i Husby.
Ben Robertson vill inte ha ljudlarm på förskolan Solbacken i Husby. Här med sonen Nevis.
Ett ljudlarm på 80 decibel ska förhindra unga att knarka på Solbackens förskola i Husby. Larmet väcker stor kritik hos Ben Robertson, som kampanjade mot det i hemlandet England för tio år sedan.
– Om jag skulle spela upp det här ljudet så skulle det nog räknas som tortyr, säger Akallabon.
ANNONS

För en tid sedan presenterade Benjamin Dousa (M), Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnds ordförande, en plan som ska göra Järvas förskolegårdar tryggare.

I den ingår bland annat att sätta upp ett ljudlarm som ska aktiveras med hjälp av rörelsesensorer. 

– Vi har haft väldigt stora problem kring ett tiotal förskolor i Järva. Unga män brukar narkotika på förskolornas gårdar på kvällar och helger, säger Benjamin Dousa (M) ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Först ut att få larmet är Solbackens förskola i Husby.

Mosquito alarm.

Ljudlarmen, som kallas mosquito boxes, används för att avskräcka unga på vissa platser. Foto: Wikimedia commons.

Ljudet kommer att vara på en så pass hög frekvens att majoriteten av alla människor över 25 års ålder inte kommer att höra det. Däremot fungerar larmet för de flesta under 25 år.

Kampanjade mot larmen

Akallabon Ben Robertson, som växte upp i England och nu har barn på Solbackens förskola, har koll på ljudlarmen – och är starkt kritisk till dem. 

– Det måste ha varit i mitten på 2000 talet som de här larmen började komma till min hemkommun i Storbritannien. Jag satt i något som kallas the youth council. Vi kampanjade hårt mot dem, säger han.

ANNONS

Ben Robertson och hans son Nevis

Ben Robertson och hans son Nevis vid Solbackens förskola i Husby.

Larmen kallas för Mosquito boxes och debatten kring dem har varit stor. De har förbjudits i många engelska kommuner och Europeiska rådet har avrått från användandet av dem.

Ben Robertson menar att man inte vet vem som aktiverar ljudlarmet och att de riskerar att stänga ute ungdomar. 

– I och med att bara unga människor hör det här så förbjuder vi ungdomar att använda dessa offentliga platser. Det innebär att ungdomar inte har samma rättigheter som vi äldre. Det påminner inte det Sverige jag känner igen.

”Tortyr att lyssna på”

Ljudet från larmen håller en nivå på cirka 80 decibel, ungefär dubbelt så högt som vanlig samtalsnivå. Att lyssna på det likställer Ben Robertson med tortyr. 

Ljudet påminner inte om en vacker sång av en sopran, det påminner snarare om någon som drar naglarna över en skiffertavla

Ben Robertson

– Ljudet påminner inte om en vacker sång av en sopran, det påminner snarare om någon som drar naglarna över en skiffertavla. Om jag skulle spela upp det här ljudet för dig i ett låst rum skulle det nog räknas som tortyr. 

Ben Robertson vill inte att larmen sätts upp på alla de tio förskolorna som stadsdelsnämnden hävdar har problem med droganvändande ungdomar.

– Det här löser inga problem. Det kanske gör så att ungdomar slutar vara på just förskolorna. Men de kommer bara att hitta en annan plats. Jag respekterar att Benjamin Dousa försöker ta tag i problemet, men jag tror att det här är helt fel väg att gå, säger han.

Fakta

Kallas mosquito boxes

  • Larmet, som kallas för mosquito boxes, är en maskin som används för att avskräcka ungdomar att vistas på vissa platser genom att sända ut ljud med hög frekvens, i vissa versioner så det kan höras främst av yngre människor.
  • Anordningarna, som används i USA, Australien, Danmark och Frankrike, har skapat kontroverser hos kritiker då de anses diskriminera unga.
ANNONS