MP-kritik mot miljöambitioner i Väsjön

Väskön dras med förseningar
Miljöpartiet vill att hållbarhet ska vara ett kriterium nr byggherrar tävlar om mark.
Thomas Ardenfors (M)
Thomas Ardenfors (M)
Miljöpartiet vill att hållbarhet ska vara ett kriterium när byggherrar tävlar om mark i Väsjöområdet.
Men partiets förslag röstades ner, och nu riktar MP kritik mot majoriteten.
– När man bygger en helt ny stadsdel har man en unik möjlighet att göra det bra från början, säger Peter Godlund (MP).

För ett par veckor sedan bjöd Sollentuna kommun in till ännu en markanvisningstävling i Väsjön. Den här gången är det fem lotter med cirka 4oo bostäder vid Väsjö torg som står på spel.

I inbjudan framgår att anbuden värderas efter två kriterier: : priset och gestaltningen.
Miljöpartiet ville se ett tredje kriterium, hållbarhet, för att kommunen ska kunna premiera de byggherrar som satsar på detta.

Men förslaget röstades ner på stadsbyggnadsnämndens senaste möte, vilket fått MP att ilskna till.

– Det känns lite hopplöst. När man bygger en helt ny stadsdel har man en unik möjlighet att göra det bra från början, säger Peter Godlund (MP).

Han tar bland annat upp frågor som hur husens utformning påverkar dagvatten, hur byggherrarna kan bidra till att minska bilberoendet och valet av byggnadsmaterial.

– Smarta tekniska lösningar i byggnader gör att utsläppen under produktionen nu har blivit lika stora som under husets livstid. Därför bör man premiera byggherrar som väljer att bygga i trä, som till skillnad från betong bidrar till att minska ökningen av koldioxidhalten i atmosfären. Och det behöver inte betyda att fasaderna ska vara i trä, det viktigaste är faktiskt att stommen är av trä, säger Peter Godlund.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Thomas Ardenfors (M) säger till Mitt i att frågan om hållbarhet redan genomsyrar arbetet och planeringen av Växjöområdet – även utan Miljöpartiets föreslagna tillägg.

– Det är redan väl omhändertaget, säger han.

Thomas Ardenfors utesluter dock inte att MP kan få gehör i frågan framöver.

– Det här är inte dåliga ideér, och det är en fråga som mår bra av att prövas igen. Vi vill gärna ha en fortsatt god dialog med Miljöpartiet, säger han.