Kritik mot de nya hyrorna

Ivan och Ulla Källander, Hans Gabriel och Anne Busck i Segersjö är alla upprörda över sina nya hyror. ”De kallar det för rättvis hyra men kan inte förklara vad det är som är så rättvist”, säger Ulla Källander.
Ivan och Ulla Källander, Hans Gabriel och Anne Busck i Segersjö är alla upprörda över sina nya hyror. ”De kallar det för rättvis hyra men kan inte förklara vad det är som är så rättvist”, säger Ulla Källander.
Hyresgäster kommer nu med svidande kritik av det nya poängsystemet som ska bestämma hyrorna i Botkyrkabyggen.

– De ställer oss hyresgäster mot varandra, säger Hans Gabriel.

Solen skiner över 50-talshusen i Segersjö, men i Ivan och Ulla Källanders tvåa är stämningen allt annat än munter. Grannarna som har samlats i vardagsrummet känner sig djupt svikna av Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen.

De tillhör förlorarna i det nya systemet för att bestämma hyran för Botkyrkabyggens 12 000 hyresgäster. På fem år ska deras hyror höjas kring 1 000 kronor utöver de ordinarie hyreshöjningarna, och det kommer att drabba dem hårt.

– Jag kommer inte att kunna bo kvar i min lägenhet om fem år, säger Anne Busck, som bott i sin tvåa i Segersjö i sju år.

I drygt tre år har Hyresgästföreningen och Botkyrkabyggen förhandlat om de 50 punkter som ska bestämma hyran på lägenheterna.

– Den lokala hyresgästföreningen har inte kallat till ett enda medlemsmöte i Segersjö under den här tiden. Det finns ingen medlemsdemokrati alls, det är under all kritik, säger Hans Gabriel, hyresgäst i Segersjö sedan 50-talet.

Enligt Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Botkyrka-Salem, har det varit upp till varje representant från respektive bostadsområde att kalla till möten.

– Jag har själv varit på flera möten i andra delar av kommunen, säger han.

I mars höll Botkyrkabyggen informationsmöten i Tumba och Hallunda. Då deklarerades att hyran skulle fördelas från stora till små lägenheter – något som präglar Segersjö.

I hela Botkyrka får runt 6 000 hyresgäster hyran sänkt, som mest med cirka 2 000 kronor. Ungefär lika många får hyran höjd med som mest cirka 1 000 kronor.

– Hur kan man ställa hyresgäster mot varandra på det sättet? Vi är inte emot att man ser över hur hyrorna sätts, men förändringarna är alldeles för stora, säger Hans Gabriel.

Att den nya hyresmodellen skulle ställa hyresgästerna mot varandra håller inte Simon Safari med om.

– Jag förstår att man blir arg för att hyran höjs, men sett till hela Botkyrka tycker jag att hyran nu fördelas mer rättvist. Och Botkyrkabyggen ville från början ha mycket större spridning på hyrorna, säger han.

Grannarna i Segersjö är också arga på att det varit så svårt för dem att få reda på vad som ligger till grund för deras nya hyror.

– När man ringer Botkyrkabyggen kan de inte själva förklara vad hyresbeloppet består av, säger Anne Busck.

Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen, menar att alla företagets anställda inte kan känna till alla regler.

– Vi får utvärdera eventuella brister i utbildningen av personalen. Det hade också blivit tydligare om vi inte hade genomfört båda hyreshöjningarna samtidigt, säger han

Han medger att Botkyrkabyggen nog borde ha haft ett separat möte med boende i Segersjö tidigare i processen.

Grannarna i Segersjö väntar fortfarande på mer information.

– De kallar det för rättvis hyra men kan inte förklara vad det är som är så rättvist, säger Ulla Källander.

Hur kan man ställa hyresgäster mot varandra på det sättet?Hans Gabriel

Fakta

Så sätts Botkyrkabyggens nya hyror

Det nya sättet att bestämma hyran för bolagets 12 000 hyresgäster bygger på ett poängsystem och började gälla från maj.

Hyresgästföreningen och Botkyrkabyggen har under drygt tre år förhandlat fram 50 punkter som ska poängsättas.

Punkterna kan vara sådant som närhet till tunnelbana, storlek på lägenheten, helkaklat badrum och vilket område lägenheten ligger i.

Antalet ihopsamlade poäng bestämmer hur hög hyran ska bli.

Ungefär hälften av hyresgästerna får sänkt hyra, knappt hälften får höjd hyra.