ANNONS

Kritik mot hur pengar mot våld i nära relationer fördelas

Att fördela pengar på rätt sätt är knivigt ibland.
Att fördela pengar på rätt sätt är knivigt ibland.
Det är fel att ge stadsdelar med ekonomiskt utsatta invånare mer pengar till arbetet mot våld i nära relationer än mer välbärgade stadsdelar, anser den politiska oppositionen i stadshuset.
ANNONS

När Stockholms stad fördelar pengar till stadsdelarna för att de ska utveckla sitt arbete mot våld i nära relationer går de största summorna till stadsdelar där invånarna löper störst risk för att behöva ekonomiskt bistånd. Det innebär att stadsdelar som Skärholmen, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta och Årsta-Enskede-Vantör får mest pengar. Betydligt mindre summor delas ut till stadsdelar som Östermalm, Norrmalm och Älvsjö, rapporterar Dagens Nyheter.

Det är helt fel, anser Moderaterna. ”Våld i hemmet syns inte i plånboken” påpekar Andrea Ström (M) som sitter i socialnämnden, i DN. Hon anser att det inte alls är givet att våld i nära relationer är vanligast i stadsdelar där människor har sämst ekonomi.

Det är staten som delar ut pengarna, 3 125 250 kronor, och socialförvaltningen i Stockholms stad som föreslagit den kritiserade föredelningen. Enligt den ska till exempel Skärholmens stadsdel få 298 148 kronor och Rinkeby-Kista 499 102 kronor medan Östermalm får 67 817 kronor och Älvsjö 55 629 kronor.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) försvarar fördelningsmetoden med att man inte har någon fördelningsnyckel för våld i nära relationer och därför använde sig av fördelningsnyckel för ekonomiskt bistånd. Pengarna måste användas före årets slut, så det var bråttom att få ut dem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.