ANNONS

Kritik mot könsuppdelad undervisning

Al-Azharskolan i Vällingby undervisar flickor och pojkar var för sig i idrott och hälsa, något som anmälts till Skolinspektionen. Nu har skolan fått grönt ljus för att fortsätta med könsuppdelad undervisning, skriver Mivida.

Men utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) säger nu till Aftonbladet att beslutet är oacceptabelt.
ANNONS

På skolan, som har en muslimsk profil, undervisas pojkarna av manliga idrottslärare och flickorna av Tina Rönnberg och Nina Da Mata.

Vissa av våra flickor vill kunna ta av sig sjalen och ha shorts och t-shirt på lektionen. Det skulle vara svårt om det fanns jämnåriga pojkar eller en manlig lärare där, säger Nina Da Mata till Lärarförbundets tidning Mivida.

Det går emot flickornas religion att visa sig för det motsatta könet utan täckande klädsel, enligt idrottsläraren.

Men enligt personen som anmälde skolan till Skolinspektionen sviker skolan sitt uppdrag att motverka traditionella könsmönster. I ett svar skrev rektorn att många av eleverna skulle utebli från idrottsundervisningen helt om den var gemensam för flickor och pojkar.

Nu har Skolinspektionen gett rektorn rätt, enligt Mividas rapportering. Myndigheten godtar skälen till könsuppdelningen och konstaterar att det inte finns något som tyder på att undervisningen inte är likvärdig.

Men utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) är förvånad över beslutet.

– Alla skolor har ansvar att bygga trygghet mellan tjejer och killar, då kan man inte separera eleverna i ett helt ämne från förskoleklass till nionde klass, det är inte ett fungerande sätt att arbeta, säger han till Aftonbladet.

Utbildningsministern är beredd att agera.

– Skolinspektionen har agerat utifrån den skollag som min företrädare och den tidigare regeringen lagt fram, nu får vi sätta oss ner och analysera hur lagstiftningen ser ut och hur det här beslutet har kunnat bli möjligt.

ANNONS

Även Moderaterna är kritiska till beslutet. Partiets utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltesson Grönvall menar att det saknas stöd i skolans styrdokument för Skolinspektionens beslut.

– Jag reagerar starkt på det här beslutet, det är inte så vi ska ha det i ett öppet och tolerant land som Sverige. Vi är ett av de mest jämlika länderna i världen och det ska vi fortsätta utveckla och det här är att vända den utvecklingen, säger hon till Aftonbladet.

Även stadens opostitionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är kritisk till beslutet. ”Om Skollagen ger möjlighet för en könsuppdelad undervisning måste Skollagen ändras. Punkt.” Så skriver hon i ett inlägg på Facebook.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.