ANNONS

Kritik mot kyrkoresa

Danderyds kyrkoresa till Instanbul har blivit omdebatterad.
Danderyds kyrkoresa till Instanbul har blivit omdebatterad.
Staffan Hellgren.
Staffan Hellgren.
Ted Modin.
Ted Modin.
Efter granskningen av Danderyds kyrkoresa till Istanbul - nu riktas ny kritik mot resan.

Kyrkopolitikern Ted Modin är kritisk till att politikerna inte informerades om resans kostnad.
ANNONS

Det var i höstas som Danderyds församling gjorde en personalresa till Istanbul. Resan, där 50 personer deltog, gick på 385 000 kronor.

I Sveriges radios granskning fick församlingen kritik för att resan till stor del var utformad som en turistresa, något som skulle kunna vara en privat förmån som deltagarna kan upptaxeras för.

Detta försvarade dock kyrkoherden Staffan Hellgren senare i Mitt i, där han förklarade att resan var en utbildningsresa med fullspäckat schema och att deltagarna lärt sig mycket om den ortodoxa kyrkan och den muslimska världen.

Nu kommer ny kritik, denna gång från internt håll.

Det är Ted Modin, ledamot i kyrkofullmäktige och ordförande i partigruppenDemokrati i Danderyds församling” som är kritisk mot hur beslutet gällande resan togs.

Han tycker att fullmäktige borde ha fått fatta beslut om resan när det stod klart vart resan skulle gå och vad den skulle kosta.

– Självklart ska personalen uppmärksammas och motiveras på olika sätt men fullmäktige måste få chans att bedöma resor av så stora belopp. Nu framgick det inte alls under fullmäktige vad resan skulle kosta. Det här är ett exempel på bristande omdöme, särskilt då deltagarna kan riskera skattetillägg. Hela vår partigrupp står bakom kritiken, säger Ted Modin.

Hösten 2014 godkände fullmäktige budgeten inför 2015. Då godkände kyrkopolitikerna att personalen skulle göra en resa nästkommande år, men då fanns ingen närmare information om resan.

Det säger kyrkoherde Staffan Hellgren som är högst ansvarig för planeringen.

ANNONS

– Men fullmäktige godkände att vi skulle genomföra en resa och att den inte skulle kosta utöver det som fanns i personalbudgeten. Sedan informerade vi kyrkorådet och arbetsutskottet och de tyckte att planen lät bra. Det har hela tiden varit helt öppet att vi skulle göra den här resan, säger Staffan Hellgren.