Kritik mot landstingets hemsjukvård i Haninge: ”Fler äldre får klara vården själva”

Sveriges pensionärsförbund, SPF, i Haninge riktar kritik mot landstinget. Man menar att landstinget frånsagt sig ansvaret och att fler äldre får klara sig själva.

– Jag menar att landstinget har frånsagt sig sitt ansvar. Man bedömer en människa som ligger på sjukhus, sedan blir den hemskickad och bedömd till att kunna klara sig själv. Stina som ligger där, hon är inte mer färdigbehandlad än hon var innan, säger Monica Nyholm, ordförande i pensionärsorganisationen SPF i Haninge till P4 Radio Stockholm.

Sedan landstinget vid årsskiftet tog över all hemsjukvård i Haninge har vården mer noggrant börjat granska de äldres behov och börjat lägga större ansvar på de gamla själva, rapporterar P4 Radio Stockholm.

I år har det, enligt kanalen, kommit in 28 anmälningar till kommunen om så kallad egenvård, det vill säga meddelanden eller intyg om att medicinskt ansvarig anser att den äldre själv i fortsättningen kan utföra sysslan och som den gamle ska signera.

Haninges beslut att låta landstinget sköta den medicinska vården åt de gamla står kvar, uppger Annette Haaf (S), ordförande i äldrenämnden, till P4 Stockholm.

– Jag tycker rätt ska vara rätt. Jag kan bara vända på det och fråga ”vad skulle landstinget göra åt kommunen gratis”? Det tror jag inte skulle vara någon arbetsuppgift. Men vi utför ju det här. Vi får ju ingen ersättning för delegerade uppgifter, säger hon till kanalen.

Det är beklagligt att de äldre i Haninge nu får ta emot mer personal i hemmet, säger Ella Bohlin, barn och äldrelandstingsråd för Kristdemokraterna, till kanalen:

– Det här blir en direkt effekt av att landstingets och kommunens personal möts i dörren hemma hos en patient. Jag tror att den enda lösningen i längden är att kommunalisera hemsjukvården, säger hon.