ANNONS

Kritik mot polisen efter inbrottsvåg

Varannan dag har ­inbrottstjuvar slagit till på Lidingö under sommaren – en ökning med tio procent jämfört med förra året.

Nu riktas svidande ­kritik mot den nya polisorganisationen.
ANNONS

Vid årsskiftet inleddes polisens stora omorganisation och de åtta poliser som jobbade på Lidingö närpolisstation flyttades. Inför flytten skrev de alla under en skrivelse där de bland annat varnade för att lokal- och personkänne­domen skulle försvinna och att ön skulle bli mer utsatt för brott.

– Allt det vi befarade då har hänt. Numera finns det inga placerade poliser på Lidingö. Det kommer några och öppnar upp polisstationen några dagar i veckan och de är jätteduktiga men har varken lokal- eller personkännedom. Den erfarenhet som har funnits på Lidingö i 100 år är helt borta nu, säger Carin Starkenberg, som tidigare var skyddsombud på Lidingöpolisen.

De åtta Lidingöpoliserna fick nya placeringar inom det nya polis­området City, där Lidingö ingår. Bara hälften är kvar där i dag och av dem är två kvar i yttre tjänst. En av dem som är kvar berättar om hur hans arbetsplats förändrats.

– Det känns fullständigt meningslöst att gå till jobbet för man gör ingen nytta. Vi åker och hämtar snattare och fyllon men det leder sällan till något. De som ­tidigare jobbat förebyggande kastas in i radiobilarna eftersom det saknas folk, säger den tidigare ­Lidingöpolisen.

Även Grannsamverkan ­Lidingö har märkt av förändringen sedan årsskiftet. Innan omorganisationen hade de möte med polisen varje morgon på polisstationen. Nu får de i stället en lista skickad varje vecka och ett sms då och då när något hänt.

– Det fungerar inte lika bra nu. Tidigare fick vi information som var rykande färsk och vi kunde ställa frågor öga mot öga, säger Mats Hermann, en av runt 60 frivilliga inom Grannsamverkan på ön.

Den här dagen är Mats ute och kör Grannsamverkansbilen tillsammans med Siv Bergius. De börjar med att dela ut lappar i brev­lådor i Hersby med information om att det nyligen varit dubbel­inbrott i en villa i området.

Väktare kom till villan efter att larmet gått och förseglade ett uppbrutet fönster. Dagen efter var tjuvarna där igen.

Under juni och fram till 25 juli begicks 31 fullbordade inbrott på Lidingö, jämfört med 28 året innan. Uppklarningsprocenten är låg, hittills i år har bara en tjuv gripits, mycket tack vare rådiga grannar som larmade.

ANNONS

Ökningen av inbrott syns i hela Stockholmsområdet och har ingenting med polisens närvaro på ön att göra, enligt Lotta Lutteman, kommunikationsstrateg på Citypolisen. Hon håller inte med de före detta Lidingöpoliserna om att polisnärvaron på ön försämrats sedan omorganisationen.

– Vi har varit mer på ön än vanligt under året och inte bara när det kommer ett larm utan vi är där kontinuerligt precis som förut. Vi jobbar förebyggande och har en bra dialog med Lidingö stad om vilka problem som finns på ön, ­säger hon.

Siv Bergius odelar ut informationsblad om inbrott till grannarna på Lidingö. Hon är kritisk till att Lidingö inte längre har några egna poliser.

Allt det vi befarade då har hänt.Carin Starkenberg, fd skyddsombud på Lidingöpolisen

Fakta

Så skyddar du dig mot inbrott

Tjuvens favoritväg in är genom ett fönster i bottenplanet – sätt lås på fönster och altandörrar.

Förstärk belysningen runt huset.

Förvara trädgårdsredskap, verktyg och stegar inlåsta så att de inte kan användas för att nå olåsta fönster.

Meddela grannen om du reser bort och be om hjälp med posten. Källa: Polisen