Kritik mot polisen efter nytt överfall

Kritiska röster höjs nu mot polisen efter att ytterligare en kvinna blivit ofredad. Bland annat ifrågasätts varför polisen inte kunnat lösa brotten – och varför inte alla händelserna utreds tillsammans.

Lokaltidningen Mitt i och Lidingö Tidning berättade i förra veckan om att ytterligare en kvinna hade blivit ofredad på Lidingö. Det var förra lördagen som en okänd man antastade en kvinna i ett villa­område Brevik.

Trots att poliser letade med både hundar och helikopter hittades inte mannen.

Under hösten och vintern överfölls eller ofredades sex olika kvinnor på ön. Några av kvinnorna skadades och polisen misstänkte att det i åtminstone tre fall handlade om samma gärningsman.

Men det senaste överfallet utreds som en enskild händelse, något den pensionerade polisen Anders Bergstedt på Lidingö kritiserar.

– Det största felet man har gjort är att man inte har velat eller lyckats se sambandet. Polisen har jobbat med ett fall i taget och skjutit in sig på vissa bitar och struntat i andra, säger han.

Anders Bergstedt tycker också att det är ett problem att poliser utan lokalkännedom ryckt ut och utrett ärendena.

– Senast kom det flera polisbilar och helikopter men de har ju ingen kunskap om området. Närpolisen har koll, men nästan allt handläggs och utreds av city­polisen numera så här på Lidingö vet polisen ingenting, säger han.

En annan som reagerat är Gustaf Stenlund (M) som kandiderar till kommunfullmäktige.

– Jag får höra från kvinnliga vänner och bekanta att de känner sig otrygga och då kan vi inte säga att vi har det bra som vi har det. Mig kvittar det var polisen har sitt kontor, men de bör tillbringa mycket tid på Lidingö och prioritera den här personen eller personerna som gör många otrygga.

Magnus Högberg vid citypolisens våldsgrupp utreder den senaste händelsen, som rubriceras som sexuellt ofredande.

– Vi tittar på ärendet förutsättningslöst och ser om signalement och tillvägagångssätt kan stämma överens med tidigare fall, säger han.

Varför utreder ni inte alla händelser tillsammans?

– Ärendena från i höstas är nedlagda. De kan tas upp igen, men hittills finns det inget som tyder på att det skulle finnas ett samband med det senaste ofredandet. Det har ju varit väldigt olika händelser, en del har varit våldsamma och andra mer sexuella ofredanden.