ANNONS

Kritik mot Vaxholms sätt att räkna namn

Vaxholms stad underkände över 40 procent av alla namn för en folkomröstning om Norrbergsskolan.

Nu underkänns kommunens handläggning av namninsamlarna.
ANNONS

– Vi misstänker starkt att det skett fel i handläggningen. Jag har lämnat in ett överklagande om deras sätt att räkna, säger Vaxholmsbon Göran Malmsten, initiativtagare till namninsamlingen.

Striden om det planerade skolbygget på Campus Vaxholm och rivningen av Norrbergsskolan rasar vidare i Vaxholm.

Förra veckan kunde Mitt i berätta att kommunen bara godkänt 714 av totalt 1 226 insamlade namn till stöd för en folkomröstningen om Norrbergsskolan. Enligt lag krävs att tio procent av de röstberättigade i en kommun begär en folkomröstning för att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige – 840 namn, enligt Vaxholms stad.

– Vi hade 926 namn som vi anser var helt godkända, vi granskade dem med lupp. Sedan fanns det namn som saknade de sista fyra siffrorna i personnumret eller adress, men alla var kontaktbara, säger Göran Malmsten.

Han säger att han försökte få besked av kommunen om det mot förmodan fattades namn, men att kommunen var knäpptyst innan räkningen var klar och frågan togs upp i kommunstyrelsen.

Kommunens ståndpunkt är att bara underskrifter som samlats in eller daterats under sexmånadersperioden fram till att de första namnlistorna lämnades till kommunen ska gillas.

Göran Malmsten menar i stället att dessa sex månader ska gälla från februari då han faktiskt registrerade folkinitiativet hos kommunen och startade namninsamlingen – vilket betyder att den kan pågå ända till augusti om det skulle behövas.

Vaxholms stad säger att man gjort allt rätt, utan politisk inblandning.

– Ja, det får vi väl säga. Vi har varit väldigt noggranna. Vi följer det formella, helt enkelt, säger Kristoffer Staaf, kanslichef i Vaxholms stad.

ANNONS

– Det är i huvudsak jag och en till på kansliet som räknat namnen, men hela kansliet har varit inblandat.

Fakta

Så blev 1 226 underskrifter bara 714

Kommunens skäl för att underkänna 512 namn:

263 saknade fullständigt personnummer.

87 lämnades in för sent.

51 saknade adress.

30 var inte folkbokförda i kommunen.

25 hade delvis annan frågeställning än de övriga.

18 var överstrukna eller gick inte att tyda.

16 saknade datumangivelse eller hade datum efter inlämningsdatumet

12 saknade underskrift/namnförtydligande.

10 var dubbletter.