ANNONS

Kritik när äldre får betala renovering

Hyreshöjningen på servicehuset Trekanten upprör nu allt fler.

Borgarrådet Joakim Larsson (M) får kritik för uttalandet att de gamla slipper betala för själva ombyggnaden av badrummen.
ANNONS

– Det är ett märkligt uttalande. Det är klart att kostnaderna för ombyggnationen ingår i hyreshöjningen, säger Bengt Lundström, på Hyresgästföreningen som förhandlat med fastighetsbolaget Micasa.

Lokaltidningen Mitt i skrev för ett par veckor sedan om hyrespåslaget som vållat debatt. Bakgrunden till striden är den ombyggnation av badrummen som gjorts för att klara Arbetsmiljöverkets krav.

Ombyggnaden har lett till en hyreshöjning på 525 kronor i månaden, det vill säga över 6 000 kronor om året.

Enligt den politiska oppositionen borde Stockholms stad ta hela kostnaden för bygget, i stället för att den ska belasta de äldre.

När frågan nyligen kom upp i kommunstyrelsen nekade dock Joakim Larsson (M) till att de gamla skulle behöva betala för själva ombyggnationen.

– Däremot påverkas ju hyran av att det blir en standardhöjning, förtydligade hans pressekreterare Håkan Filipsson och hänvisade till nya ytskikt och porslin.

Detta har fått anhöriga att reagera.

– Jag har jobbat som byggare i 49 år och kan inte se någon standardhöjning, tvärtom. Badrummet har ett väggskåp mindre och det är mindre boyta i hallen. Det är för jäkligt att de gör så mot de gamla som inte har något att sätta emot, säger Thomas Järvi, som har sin 88-åriga mor på Trekanten.

Bengt Lundström på ­Hyresgästföreningen säger att hyreshöjningen skulle ha varit marginell om bara standarden mätts.

ANNONS

– Badrummen var inte så risiga innan, säger han.