ANNONS

Kritik mot planer på nytt kommunhus

Skissen på det sju våningar höga huset där Norrortskyrkan ligger idag.
Skissen på det sju våningar höga huset där Norrortskyrkan ligger idag.
Skissen på ett fem våningar högt hus på ängen mellan Korallen och sporthallen. S-favoriten
Skissen på ett fem våningar högt hus på ängen mellan Korallen och sporthallen. S-favoriten
Vallentuna kommun har planer på ett nytt kommunalhus där Norrortskyrkan nu står. Mitt i visar de första skisserna på huset.
Men det finns kritik mot planerna.
- Oroligt att jobba nära en bensinmack, säger Frida Hellblom, kommunanställd.
ANNONS

Redan 2021, ska kommunens tjänstemän kunna flytta in i ett nytt kommunalhus enligt en förstudie som gjorts på uppdrag av kommunstyrelsen. I kommunplanen finns 400 miljoner kronor avsatta för att bygga ett nytt kommunalhus.

Orealistiskt, menar Jaana Tilles (S), oppositionsråd i Vallentuna kommun.

– I de kalkyler vi hittills sett skulle det kosta mycket mer. Jag har sett siffror upp till 600 miljoner kronor, säger hon.

Vallentuna kommun står nämligen inför en rad investeringar. Sverigeförhandlingarna som nyligen skrevs på kräver en medfinansiering av kommunen på runt 400 miljoner kronor. Hagaskolan kommer att kosta 462 miljoner kronor. Därtill kommer en planerad medfinansiering av ombyggnation av väg 268.

– Man kan inte få allting samtidigt. Att göra så många stora investeringar samtidigt är omöjligt, säger Jaana Tilles.

Hon menar dock att det är bra att det planeras på ett nytt kommunalhus. Nu hyr Vallentuna kommun sina lokaler av Fast partner, som äger fastigheterna i centrum.

– Det är dumt att spendera kanske åtta miljoner kronor om året i hyror, när vi skulle kunna äga våra egna lokaler och amortera, säger hon.

Jag har sett siffror upp till 600 miljoner kronor.

Just nu är det tomten där Norrortskyrkan nu står som är aktuell för kommunalhuset. Det finns dock många frågetecken kring placeringen. Tomten anses av vissa för liten. Dessutom kan närheten till bensinmacken vara ett problem.

ANNONS

– Många känner oro, speciellt efter terrorattacken på Drottninggatan. Det känns inte jättekul att sitta bredvid en bensinmack, kan jag känna, säger Frida Hellblom, som jobbar med miljöfrågor på Vallentuna kommun.

Tomten mellan Korallen och värmeverket vore en bättre placering, tycker Jaana Tilles.

– Om man nu satsar så många miljoner på ett nytt kommunhus ska man verkligen tänka efter. Det måste vara ett hus med lite växtmån och en park som mötespunkt. I centrum finn ju ingen park längre och inga träd kvar, säger hon.

 

 

Fakta

Sju våningar högt hus

  • I förslaget till kommunplan som ska beslutas om snart snart ska huset kosta runt 400 miljoner kronor att bygga och planera. Enligt aktuella kalkyler som inte är offentliga blir det dock dyrare.
  • I en volymskiss som kommunen tagit fram planerar man för ett sju våningar högt hus med konferenslokaler och plats för kulturskolan på Norrortskyrkans tomt. En alternativ plan var ett fem våningar högt hus mellan Korallen och värmeverket.