Stor debatt efter polisens skämtbild

De yttre befälen Viktor Adolphson och Johan Säfström ligger bakom det populära Twitterkontot.
De yttre befälen Viktor Adolphson och Johan Säfström ligger bakom det populära Twitterkontot.
Tweeten som fick kritik.
Bilden som sedan togs bort från Twitter.
På onsdagen lade det populära poliskontot YB Södermalm upp en bild på Twitter föreställande en fejkad anmälan för den som har blivit kränkt. Debatten har efteråt blivit stor om det är något polisen borde göra.

Kritiken var stor från flera håll och händelsen har uppmärksammats stort i media. Expressen och Aftonbladet har skrivit om bilden. Sveriges radio ägnade en del av programmet P1 morgon på torsdagen åt att diskutera det, då tweeten har väckt frågor om vad polisen får eller borde skriva på sociala medier. Johan Säfström, en av de två poliserna bakom YB Södermalm, medverkade i det.

– Det kan vara uppfriskande med debatt. Det blir en slags vädermätare och vi (YB Södermalm, reds. anm.) älskar debatter, säger han.

YB Södermalm är ett av Sveriges mest populära Twitterkonton som drivs av poliser. Bakom står de yttre befälen Viktor Adolphson och Johan Säfström som jobbar på Södermalm.

Enligt Johan Säfström valde han att lägga ut bilden därför att den är rolig.

– Jag hade sett den innan på internet och tyckte att den var rolig, säger han.

Men de valde att ta bort då en del människor blev upprörda, förklarar Johan Säfström.

Ångrar du att ni lade upp bilden?

– Jag vet inte. Det är svårt att ångra något. Det har lett till en intressant debatt.

Trots det så tror inte Johan Säfström att händelsen kommer leda till att de tänker mer på vad de publicerar.

– Det är svårt att täcka in alla åsikter. Folk är alltid arga på oss, även om vi bara skriver god morgon.

Vad säger du om kritiken mot bilden ni publicerade?

– Jag tycker det är att dra det lite till sin spets. Att folk skulle undvika polisen för att anmäla brott efter det här, jag tror inte att det skrämmer bort folk, säger Johan Säfström.

Kommentarerna var många, flera av dem upprörda över bilden som föreställer en ”kränkhetsrapport”, en påhittad anmälan för den som blivit kränkt. I den ska man bland annat kryssa i orsaker till kränkningen, svara på om en servett krävdes för tårarna och orsak till rapporten. Bland svarsalternativen finns ”jag är en grinolle”, ”jag är en liten bitch” och ”jag vill ha tutte”.