Ny kritik riktas mot S agerande i SRV

Krisen i Södertörnskommunernas avfallsbolag SRV fortsätter.
Krisen i Södertörnskommunernas avfallsbolag SRV fortsätter.
Nya turer i SRV-krisen. Liberalerna uppmanar samtliga kvarvarande ledamöter att lämna SRV:s styrelse. Samtidigt säger Yngve Jönsson (M), SRV-representant för Botkyrka och en av de moderater som lämnat styrelsen i protest, att det rått ren "politisk korrumption" i presidiet.

Även Björn Hammar (L), som varit ersättare i SRV:s styrelse för Liberalerna och representerat Haninge, lämnar styrelseuppdraget i SRV.

Liberalerna menar att man saknar förtroende för de socialdemokratiska och miljöpartistiska ledamöterna i bolaget styrelse.

Man uppmanar nu även samtliga kvarvarande styrelseledamöter i SRV att avgå.

Styrelsearbetet har blivit alltför politiserat under nuvarande presidium.

Björn Hammar (L)

L: styrelsearbetet för politiserat

– Avfallshanteringen i de fem ägarkommunerna måste fungera och styrningen av bolaget kan därför inte lämnas över till personer som inte har bolagets och invånarnas bästa för ögonen, säger Björn Hammar.

– Styrelsearbetet har blivit alltför politiserat under nuvarande presidium och därför väljer jag att i dag avgå från styrelsen.

Samtidigt kommer ny kritik från moderathåll.

Yngve Jönsson (M), som varit representant för Botkyrka och som tillhörde den grupp moderater som avgick i fredags, säger att presidiet har blivit ”politiskt korrumperat” och att det är anledningen till att vd:n sparkades.

Yngve Jönsson riktar även kritik mot Bengt Säberg (M), den tidigare ordföranden, som avgick i september på grund av att han saknade förtroende för den nu sparkade vd:n.

– Vår ordförande var för svag och blev ”överkörd” av Birgitta Mörk (S) och Staffan Holmberg (S), säger Ynge Jönsson.

Bengt Säberg kommenterar själv situationen här.

Förra SRV-ordförande: Inget förtroende för vd

Om Konkurrensverkets utredning av den nu sparkade vd:n Kajsa Hedbergs upphandlingar, säger Yngve Jönsson:

– Kajsa Hedberg tittade av marknaden och gjorde en bedömning, och sedan gick det lite snabbt kring upphandlingen.

Vd:n hade stöd av merparten av ledamöterna

Yngve Jönsson betonar att båda de två fackförbundsrepresentanter som sitter med som arbetstagarrepresentanter i styrelsen gav den nu sparkade Kajsa Hedberg sitt stöd att fortsätta.

– Kajsa Hedberg hade stöd av fem av åtta ledamöter i SRV:s styrelse och av fackförbundsrepresentanterna. Det var bara presidiet som inte hade förtroende för henne, säger han.