Kritik mot skötsel av reservatet

Cina Lundin och Ulla Wrange går i skogen med sina sex jaktlabradorer varje vecka.
Cina Lundin och Ulla Wrange går i skogen med sina sex jaktlabradorer varje vecka.
Maja Åman bor i Täby men åker hit och springer tre gånger om året för att få omväxling.
Maja Åman bor i Täby men åker hit och springer tre gånger om året för att få omväxling.
Sundbyberg har åtta grillplatser på sin mark. Solna har ingen.
Sundbyberg har åtta grillplatser på sin mark. Solna har ingen.
Mehmet Kalpak går ofta skogsvägen mellan jobbet i Kista och hemmet i Hallonbergen.
Mehmet Kalpak går ofta skogsvägen mellan jobbet i Kista och hemmet i Hallonbergen.
Mehmet Kalpak.
Mehmet Kalpak.
Solna och Sundbyberg delar på ansvaret för Igelbäckens naturreservat. Men det är Sundbybergs kommun som står för det mesta av kalaset.
Tobias Östberg, (MP) i Solna har tröttnat på att hans kommun står med händerna i fickorna.
– Solna åker snålskjuts. Så gör inte goda grannar, säger han.

Solnabon Robert Lindberg går två gånger i veckan de två kilometrarna från hemmet i Gamla Filmstaden till Ursviks motionsområde för att knata vidare ut i extremspåret.

– Det här är ett fantastiskt område, och en av anledningarna till att jag bor kvar. Man får verkligen se sig för var man sätter fötterna längs det här spåret, det är ett slags mindfullness som jag gillar. Det är också så tyst och lite folk där inne vilket är en lyx, säger han innan han försvinner in i skogen med P1:s radioföljetong i hörlurarna.

Längs vägen in mot brukshundsklubbens stugor kommer Mehmet Kalpak gående. Han brukar välja vägen genom skogen från jobbet i Kista hem till Hallonbergen.

– Jag är en svampkille. Jag älskar hösten och har plockat både höstkantareller, svart trumpetsvamp och Karl johanssvamp här. Det är min egentid att få gå här och koppla av innan jag kommer hem och ska hämta barnen på skolan, säger han.

Sundbyberg preppar spåren

Och Robert och Mehmet är inte ensamma. Tusentals människor från många olika kommuner utnyttjar naturreservatet varje år.

Trots det står Sundbybergs kommun för det mesta av underhållet och utvecklingen av området. De tar både hand om träd som faller över spåren och preparerar skidspår längs alla motionsspår – även de som går in på Solna stads mark.

Kommunen har också ensamma betalat närmare 3,8 miljoner för att ordna belysningen i det nya 5-kilometersspåret trots att 250 meter av spåret går in på Solna kommuns sida.

Nu får Sundbyberg dra hela lasset själv och Solna åker snålskjuts.

Tobias Östberg (MP)

På Sundbybergssidan finns även två vindskydd och åtta grillplatser till vilka man kan hämta ved vid Ursviks motionsområde. Solnasidan har noll grillplatser.

Tobias Östberg (MP) i Solna stad har tröttnat på det loja uppträdandet från sin kommuns sida och uppmanar dem att ta händerna ur fickorna och börja hjälpa till.

– Här borde två kommuner kunna hjälpas åt att utveckla området. Nu får Sundbyberg dra hela lasset själv och Solna åker snålskjuts. Så gör inte goda grannar, säger han.

Nytt samarbete på gång

Peter Edholm (L), kultur – och fritidskommunalråd i Solna stad håller med om att Solna halkat efter Sundbyberg om man bara ser till motionsspåren i naturreservatet.

– Vi har inte gjort lika bra i från oss om man räknar papperskorgar och hur länge sen det var man lade ut nytt underlag i spåren. Man måste dock se det i ett större sammanhang, alla kommuner kan inte ha allt. Vi har till exempel anläggningar för skytte, fäktning, två ridskolor och två utomhusbad där Sundbyberg inte har något motsvarande, säger han.

 Jag vill inte gräva i historien, men det är viktigt att vi har ett gemensamt ansvar för hela området.

Johan Storåkers (L)

Johan Storåkers (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sundbyberg vill inte heller lägga någon skuld på grannkommunen.

– Jag vill inte gräva i historien, men det är viktigt att vi har ett gemensamt ansvar för hela området, säger han.

Ett nytt samarbete kommunerna emellan är också på gång. Johan Storåkers och Peter Edholm har gett tjänstemännen i uppdrag att se hur man gemensamt kan utveckla Ursviks motionsområde. Ett första möte hölls för ett par veckor sedan. Enligt Johan Malmgren, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Sundbyberg kan det handla om att till exempel anlägga ytterligare ett spår i skogen.

– Jag förväntar mig framöver konkreta resultat av samtalen, avslutar Johan Storåkers.

Fakta

Det finns på Solna respektive Sundbybergs mark

  • 127 hektar av reservatet ligger på Sundbybergs stads mark, markägare är Vasakronan och Sundbybergs kommun.
  • 169 hektar ligger på Solna stads mark, markägare är Vasakronan, Statens fastighetsverk, Västerjärva Exploatering AB, Solna kommun och Banverket.
  • I naturreservatet finns fem olika spår på 2,5 km, 5km, 7 km, 10 km och 15 kilometer. De tre kortare går bara på Sundbybergssidan och de två längre fortsätter inpå Solnas mark.
  • 2,5:an och 5:ans spår är upplysta klockan 05-23. Alla spår prepareras när det är snö.
  • På Ursviks motionsanläggning intill reservatet på Sundbybergssidan, finns ett utegym, en anläggning med omklädningsrum och bastu samt en mindre gymnastiksal med viss utrustning för styrketräning.
  • På motionsområdet finns en toalett som är öppen för allmänheten.
  • På Sundbybergs mark finns åtta grillplatser, på Solnas mark finns ingen.
Fakta

Om Igelbäcken

Igelbäckens naturreservat inrättades 2004/2005. Genom reservatet rinner Igelbäcken som är cirka 10,5 kilometer lång.

Bäcken passerar både Solnas-, Sundbybergs- Sollentunas- och Järfällas kommuner plus Stockholms kommun där den är en del av Järvakilen.

Tidigare har bäcken slingrat sig fram men den rätades ut runt sekelskiftet för att vinna odlingsmark.

Bäcken är Stockholms stads artrikaste och är hem för den sällsynta fisken grönling. Grönlingen är en liten långsmal bottenlevande fisk med bruna fläckar på ryggen och tre par ”skäggstrån” runt munnen. Fisken har levt i bäcken minst sedan 1800-talet.

Stefan Lundberg, sötvattenekolog vid Naturhistoriska riksmuseet, med ett akvarium med grönling från Igelbäcken. Arkivbild

Nytt bad intill reservatet:

Stockholm stad kommer att bygga Järvaområdets första utomhusbad vid Eggeby gård i Igelbäckens kulturreservat vilket ligger på Järvafältet strax intill naturreservatet.

Tanken är att här ska finnas en 50-metersbassäng som ska kunna delas in i två delar – en vanlig 25-meterbassäng och en undervisningsdel med lägre djup

Från början var det tänkt att badet skulle kosta 230 miljoner kronor. Nu har budget stigit till 310 miljoner då det krävs större ytor för den tekniska utrustningen än vad man först trott. Även själva badområdets yta har utökats för att anläggningen ska bli mer familjevänlig.

Byggstart är planerad till våren 2018. Om allt går enligt planen ska badet öppna till sommaren 2019.

Så här är badet vid Eggeby Gård tänkt att se ut. Idéskiss: AIX Arkitekter Foto: Stockholms stad