ANNONS

Kritik mot att tågvärdar tas bort på Saltsjöbanan

Gunilla Roxby Cromvall (V), kritiserar att tågvärdar tas bort på delar av Saltsjöbanan
Gunilla Roxby Cromvall (V), kritiserar att tågvärdar tas bort på delar av Saltsjöbanan
Arrivas beslut att ta bort tågvärdar på delar av Saltsjöbanans tåg kritiseras av Vänsterpartiet i landstinget.
Beslutet försvaras av Arriva.
ANNONS

Arriva har sedan tidigare i år tagit bort tågvärdarna på Saltsjöbanan, på sträckan Igelboda–Solsidan, på tågset som består av max två vagnar.

– Detta gäller enbart den del av banan som går till Solsidan och har två vagnar, skriver Arrivas kommunikationschef, Christer Ekelund, i ett mejl.

Orsaken enligt Arriva är att biljetter sedan i våras inte längre kontrolleras ombord på tågen, utan resenärer ska blippa sina biljetter eller kort före påstigning.

Beslutet kritiseras

Beslutet kritiseras av Vänsterpartiet i landstingets trafiknämnd. V har begärt ett klarläggande om vilka regler som gäller för personalbemanning av tågvärdar på Saltsjöbanan. Även Arriva har bett om ett klarläggande.

Svaret V och Arriva har fått från landstingets handläggare, är att Arriva enligt trafiksäkerhetsinstruktion för järnväg har rätt att genomföra neddragningen.

”Inget behov”

I ett mejl skriver Arriva att det alltid har varit tillåtet att trafikera banorna öster om Igelboda med endast en förare. I och med att blippstolpar införts så ser Arriva ingen anledning att ha konduktörer för kontroll av dörrar på tågen.

Gunilla Roxby Cromvall (V), ledamot i landstingets trafiknämnd, är kritisk till Arrivas beslut:

– Det här är uppenbarligen ett beslut fattat ur ett vinstperspektiv, inte ett resenärsperspektiv. De korta tågen kommer framförallt att köras under icke rusningstid, de tider då behovet av konduktör är som störst.

Claes Wersäll, pressekreterare hos Moderaterna i landstinget, säger att deras kommentar är att det finns en lagstiftning kring hur stor bemanningen ska vara på tåg. Eventuella förändringar är inte trafiknämnden sak att besluta om:

ANNONS

– Det är en fråga som får riktas till regeringen, en sådan frågeställning bestäms inte på trafiknämnden, säger Claes Wersäll.

Vi har inga synpunkter på det

Bo Bergström, PRO Saltsjöbaden

Bo Bergström, PRO i Saltsjöbaden, ser för sin del inte några problem med att tågvärdarna tagits bort på sträckan Igelboda–Saltsjöbaden:

– Enligt Arriva ska lokförarna se hela tåget själv. Ofta är det bara två vagnar i tågsetet. Vi har inga synpunkter på det.

Har Arriva planer på att ta bort tågvärdar även på resten av Saltsjöbanan?

Christer Eklund, Arriva:

– Om det ska finnas tågvärdar eller inte regleras i TRI (Trafiksäkerhetsinstruktion för järnväg) och idag måste det finnas ombordpersonal på tåg som har fler än två vagnar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.