ANNONS

Efter kritiken: Majoriteten backar om Öppna förskolan

Öppna förskolan i Tyresö
Över 20 barn och deras föräldrar besöker Öppna förskolan i Högsätra varje dag. Bilden är en arkivbild.
Majoriteten på Lidingö drar tillbaka förslaget att om att halvera anslaget till Öppna förskolan.
– Den är en viktig mötesplats för barn och föräldrar som är hemma, säger Amelie Tarschys Ingre, (L), ordförande för utbildningsnämnden.
ANNONS

Många föräldrar blev urarga när majoritetens förslag att halvera anslaget till Öppna förskolan på Lidingö i nästa års budget blev känt. Efter Mitt i:s rapportering om kritiken drar nu majoriteten tillbaka delar av sparkravet.

Öppna förskolans budget halveras 2020: ”Skandal”

– Vi tror att vi kan effektivisera. Men det blev för mycket, säger Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande för utbildningsnämnden.

Ursprungsplanen var kapa halva budgeten på 1,2 miljoner, alltså 600 000 kronor.  På måndagens kommunstyrelsesammanträde föreslog de en mindre nedskärning, 300 000 kronor. Pengarna som ges tillbaka till Öppna förskolan tas ur lärande- och kulturförvaltningens centrala budget.

Vi tror att vi kan effektivisera. Men det blev för mycket

Amelie Tarschys Ingre

Enligt det nya förslaget skulle Öppna förskolan nästa år få 900 000 kronor.

– Skälet är att det är en uppskattad och viktig mötesplats för barn och föräldrar. Vi vill att den ska vara öppen varje dag, förutom lovdagar, säger Amelie Tarschys Ingre.

Effektiviseringar kan göras

Hon menar dock att det finns effektiviseringar att göra. Till exempel att inte göra utflykter med grupperna och inte ha enbart utbildade förskollärare anställda. Exakt hur verksamheten ska bedrivas är det dock förvaltningen som fattar beslut om, påpekar Tarschys Ingre.

ANNONS

I de budgetförslag som flera av oppositionspartierna har lagt får Öppna förskolan behålla hela sin budget på 1,2 miljoner kronor.

C, Mp och V: ”Sänk inte skatten på Lidingö”