Efter kritiken: Reglerna för skolbuss görs om

Skolskjuts.
De flesta elever åker med SL-buss, efter neddragningar inom kommunen.
Värmdö kommuns riktlinjer för skolskjuts har kritiserats. Nu görs de om - och öppnar upp för att barn som inte är berättigade skolskjuts återigen kan få åka i mån av plats.

Från och med höstterminen i år kan möjligheten för elever som inte är berättigade till skolskjuts få följa med i mån av plats igen.

Det efter massiv kritik bland föräldrar.

2016 skar Värmdö kommun ner på skolbussarna. Istället skulle elever åka med SL, något som fick föräldrar att reagera starkt

–  Det är alltid en kostnadsfråga, vi måste värna om våra skattepengar och därför ska man åka SL-buss där det går att göra det, sa Marie Bladholm (M), utbildningsnämndens ordförande då. 

Riktlinjerna innebar bland annat att barnen inte längre fick åka med skolbussen i mån av plats. Anledningen var att kommunen inte visste hur många som nyttjade skolskjutsen kontra hur många som har rätt till det enligt skollagen. 

Tioårig skolplikt bakom nya regler

Nu gör riktlinjerna om, i samband med att barn i förskoleklass får rätt till skolskjuts, efter nya nationella regler om tioårig skolplikt.

Nytt i riktlinjerna är även att chaufförerna kommer att få listor på vilka barn som har rätt att åka och att barnen kommer att få färdbevis till skolskjutsen.

Fakta

Så många har rätt till skolskjuts

  • Läsåret 2017/18 går 4 622 elever i kommunal skola i Värmdö.
  • 2171 ansökningar om skolskjuts kom in.
  • Av dem har 1768 stycken beviljats skolskjuts.
  • 30 elever är beviljade skolskjuts till eller från en ö utan broförbindelse.
  • Majoriteten av eleverna åker med SL-bussar, endast 217 med upphandlad busstur.
Källa: Värmdö kommun