ANNONS

Nu sågas klotpilarna i Grimsta ner

Den 28 december inleddes arbetet med att såga ner klotpilarna.
Den 28 december inleddes arbetet med att såga ner klotpilarna.
Klotpilarna i Grimsta sågas ner.
Klotpilarna i Grimsta sågas ner.
Klotpilar Guldet
Så här ser de ut i sommarskrud.
I förra veckan berättade Mitt i Västerort om boende i Grimsta som kämpade för att klotpilarna i parkleken Guldet skulle få vara kvar.
I dag inleddes arbetet med att såga ner träden.
– Det känns fruktansvärt, säger Grimstabon Annelie Lindström.
ANNONS

Parkleken Guldet i Grimsta ska rustas upp, och i samband med det har kommunen beslutat att ett tiotal klotpilsträd ska tas ner. Beslutet mötte stark kritik från en del boende i området. Inte minst från Annelie Lindström, som kämpade in i det sista för att träden skulle få vara kvar.

Dessa klotpilar är som en levande organism med tusentals invånare, ett tryggt hem för insekter och fåglar.

– Nu ska de bygga en utkiksplats med vy över den nya parken, men tar samtidigt bort det vackraste som finns där i dag, sade Annelie Lindström till Mitt i förra veckan, innan planerna på nedsågningen skridit till verket.

LÄS MER: Hon vill stoppa skövlingen av klotpilarna

Men trots att Annelie kontinuerligt försökt få beslutet att ändras, via samtal med naturvårdsverket, stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret, vaknade hon på onsdagsförmiddagen till ljudet av motorsågar utanför balkongfönstret.

– Det känns fruktansvärt. Fåglarna flyger oroligt omkring och undrar vad som händer. Nu kommer inga stora, vackra träd stå här på säkert 15 år, säger Annelie.

Enligt Magdalena Möne, ansvarig projektledare på trafikkontoret, har parkens nya utformning gjorts med stor hänsyn till naturvärdena i området. Hon menar att den nya parken kommer att skapa en bättre miljö för både djur och människor. Platsen räknas först och främst som en lekplats, och tanken är att det ska bli en bättre plats för både små och äldre barn och ungdomar att vistas på, menar hon.

– Vår bedömning är att parken idag inte har höga ekologiska värden. Parkleken ligger precis mot Grimsta naturreservat. Många fågelarter har setts i parken, men sannolikt är det ändå Grimstaskogen som är den viktigaste miljön för fåglarna i området, säger hon.

Hade den nya parkleken kunnat byggas utan att fälla klotpilarna?

ANNONS

– Vi hade inte kunnat erbjuda samma variation, samma funktioner och samtidigt stärka den biologiska mångfalden om vi inte valt att ta bort de träd vi tar bort. Men vi har också valt att spara många träd av samma anledningar. Vi fäller 19 träd, men planterar samtidigt 45 nya. Vi har vägt varje träd på guldvåg och skulle inte genomföra projektet om vi inte trodde på det, säger Magdalena Möne.

ANNONS