Kritikstorm mot den nya busslinjekartan

Linje 52 slopas helt och linje 62 dras om kraftigt.

Nu rasar flera Kungs­holmsbor mot Keolis nya bussnät.

– Det är uppror här i kvarteret. Alla pratar om det, säger Margareta Henriksson, 82.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat har Keolis tillsammans med Stockholms stad och SL tagit fram ett förslag till ett nytt linjebussnät.

I det förslaget utgår linje 52 helt och hållet – något som gör att de som bor i Pontonjärområdet förlorar sin direktförbindelse till Centralstationen, vilket fått flera att reagera starkt.

– Jag är gammal och har problem att gå, så ett byte blir jobbigt för mig. De har inte alls tänkt på oss äldre när de dragit de här linjerna, säger Margareta Henriksson som bor i området.

Mats Westerberg är projektledare på Keolis och säger att de fått in flera synpunkter kring det nya bussnätet – men påpekar samtidigt att alla omöjligt kan bli nöjda.

– De som bor i Pontonjärområdet kommer att få ta 61:an till Kungsholmstorg och sedan byta buss för att ta sig Centralen. Anledningen är att det är ett förhållandevis lågt resande från det området och vi kan inte dra linjer överallt, säger han.

Ännu en förändring som lett till att flera upprörda läsare har hört av sig är omdragningen av linje 62. I det nya förslaget startar linje 62 från Reimersholme och slutar i Storängsbotten. De som bor på västra Kungsholmen och åkt 62:an för att åka till Östermalm hänvisas till att ta buss 61 till Fridhemsplan och sen byta till 54 mot Östermalm.

”Skall inte vi Kungsholmsbor ha kontakt med Östermalm?”, skriver en arg läsare i ett mejl.

Enligt SL är linje 62 en av de bussar som fått mest klagomål under året. SL befarar nu att de kommer att få in ännu fler synpunkter i takt med att de går ut med informationen om de nya linjerna som ska börja gälla den 19 juni, förutsatt att Kielos förslag går igenom.

– Ingen av de förändringar vi har gjort är huggna i sten. Men det här linjenätet är gjort med tanke på framtiden och alla kommer inte ha samma tillgång till bussar som de har nu, säger Mats Westerberg.

Fakta

Direktbuss till Centralstationen tas bort

Linje 52 utgår och 62 dras om.

De som bor på västra Kungsholmen kan ta linje 50 till Centralstationen, medan de som bor i de södra delarna, och framförallt i Pontonjärområdet, är hänvisade till buss 61 till Kungsholmstorg och sen byte till buss 54.

För att komma från västra Kungsholmen till Östermalm rekommen­deras buss 61 till Frid­hemsplan och sen byte till buss 54.

Källa: Keolis