Kritiserad förening har träff på friluftsgård

LIda friluftsgård. Foto: från Lida.nu
Lida friluftsgård har varit ett populärt utflyktsmål i decennier.
Manas kulturcenter planerar en sammankomst på Lida i Botkyrka på söndag. Föreningen kritiserades nyligen för ett möte i Rinkeby Folkets hus där grundaren av fascistiska gruppen Grå vargarna och högerextrema partiet MHP hyllades. Enligt föreningen själv handlar det nu om picknick.
– Det föreligger ingen politisk agenda i våra planer, skriver organisationen till Lokaltidningen Mitt i.

Lokaltidningen Mitt i berättade nyligen om ett möte i Rinkeby Folkets hus i april. Vid mötet som arrangerades av Manas kulturcenter i april hyllades Alparslan Türkes, grundaren för den fascistiska gruppen Grå vargarna och högerextrema partiet MHP. Mitt i har tagit del av flera filmer från mötet – som bokades som en ”familjefest”.

Inget politiskt vid träffen på Lida

Lokaltidningen Mitt i uppmärksammades att mötet skulle äga rum efter att någon satt affischer i trappuppgångar i Storvreten i Botkyrka. Föreningens sammankomst vid Lida Friluftsgård utanför Tullinge i Botkyrka på söndag handlar dock om ett möte i det fria. Enligt föreningen finns inget politiskt på agendan.

Affisch som satt i Storvreten för Manas kulturcenters möte i Rinkeby.

Affisch i Storvreten med reklam för mötet i Rinkeby.

I ett mejl till Lokaltidningen Mitt i skriver organisationen att sammankomsten på söndag handlar om aktiviteter som grillning och brännboll och de skriver vidare att organisationen är partipolitiskt obunden.

Att Manas Kulturcenter arrangerade ett möte till minne av Alparslan Türkes i Rinkeby kommenterar de så här:

Rinkeby Folkets hus

Folkets hus i Rinkeby.

”Vi kommer hålla event för både turkiska samt svenska historiska figurer och ledare som haft en betydande roll. Den 14 maj kommer vi inte att ha någon hyllning, utan det är en vanlig aktivitetsdag för medlemmar.”

De fortsätter:

”Vårt främsta mål är att främja en samexistens mellan turkiska ungdomar och det svenska samhället genom att annordna olika kulturaktiviter, utbildningsseminarier och så vidare.”

Lida Friluftsgård där sammankomsten hålls drivs av kommunägda Upplev Botkyrka AB. Upplev Botkyrka AB fick vetskap om detta på torsdagen och fick kontakt på fredagen.

”Börjar man hålla politiska tal med mikrofon och så vidare så krävs tillstånd”

– De befinner sig på allmän plats och det råder föreningsfrihet. Och det enda vi känner till är att de ska ha en familjepicknick och spela brännboll. Skulle de däremot ha en demonstration eller manifestation krävs tillstånd enligt lag, säger Krister Kalte som är vd på Upplev Botkyrka AB.

Både Botkyrka kommun och polisen är informerade om sammankomsten vid Lida. I ett mejl till Lokaltidningen Mitt i skriver Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin:

– Det är olustigt men picknicken sker på en allmän plats och därmed behövs inget polistillstånd eller dylikt. Jag har dock fört samtal med polisområdschef Erik Åkerlund i dag så att vi alla har samma information, säger Östlin.

Ebba Östlin (S)

Ebba Östlin (S)

Moderaternas oppostionsråd Jimmy Baker skriver i ett inlägg på Moderaternas lokala hemsida att partiet tar avstånd från Manas kulturcenter men att det inte från kommunens sida går att stoppa ett arrangemang av det här slaget.

– Men börjar man hålla politiska tal med mikrofon och så vidare så krävs tillstånd och då finns möjlighet att agera utifrån den kommunala ordningsstadgan, säger Jimmy Baker.

Inget politiskt vid träffen på Lida