Skräcktandläkaren skyldig skattebetalarna miljoner

Tandläkaren som kritiseras av Ivo är försatt i konkurs med stora skulder.
Tandläkaren som kritiseras av Ivo är försatt i konkurs med stora skulder.
Mannen inkasserade tandvårdsstöd från Försäkringskassan, men betalade inte in skatt.
Han betalade heller inte sina leverantörer, eller de över 100 p-böter som han ådragit sig.

Tandläkarens patienter har inte bara fått lida på grund av dåligt lagade tänder. De har också fått betala dyrt  – först till den kritiserade tandläkaren, sedan till den tandläkare de vänt sig till för att reparera skadorna.

Samtidigt har tandläkaren inkasserat tandvårdsstöd från Försäkringskassan. Totalt är han skyldig 638 354 kronor för stöd som han inte haft rätt till, och Försäkringskassan har polisanmält honom för bedrägeri.

Skatteskulden uppgår till totalt 647 156 kronor.

I konkurs

I höstas försattes mannens företag i konkurs. Enligt konkursbouppteckningen uppgår ”bristen i boet” till 1 451 209 kronor.

Han har överklagat konkursbeslutet ända upp i Högsta Domstolen, utan att få gehör.

Det är en lång rad leverantörer av tandvårdsmaterial som nu inte lär få betalt, men även Sturegallerian och Praktikertjänst är stora fordringsägare, förutom Skatteverket och Försäkringskassan.

99 skulder hos fogden

Även tandläkarens privata ekonomi ser ut att vara raserad.

Han har 99 olika skulder hos Kronofogden, på totalt 750 247 kronor. Förutom skatteskulder och återbetalningskrav från Försäkringskassan består skulden en mängd felparkeringsavgifter.

Redan 2014 fanns 251 betalningsanmärkningar registrerade, och 2011 dömdes han för att ha kört mot rött ljus i en oskattad bil.

Inte gått att spåra

Mannen har inte deklarerat någon inkomst sedan 2015, och har enligt folkbokföringen ingen känd hemvist. Tidigare var han skriven på en adress på Östermalm.

Lokaltidningen Mitt i har sökt tandläkaren och hans juridiska ombud utan att lyckas få kontakt.