Min lokala hjälte

Kritiserat bygge är aktuellt igen

Trots mordhot och skadegörelse under våren mot fastighetsbolaget Tornet går man nu vidare med planerna på att bygga 167 bostäder på Risingeplan i Tensta.

– Vi upplever att vi har en bra dialog med de boende och kan presentera förslaget igen, säger vd Göran Wendel.

167 nya bostäder, varav ett 30- tal radhus, gavelpåbyggnader och butikslokaler på Risingeplan skulle ha röstats igenom i stadsbyggnadsnämnden redan i våras.

Men så blev det inte. Ärendet drogs tillbaka efter en konflikt mellan befintliga hyresgäster på Risingeplan och hyresvärden Tornet.

Protesterna handlade bland annat om höga hyror och bristfällig service. Konflikterna pågick i flera månader, både med organiserade protester och med skadegörelse, bilbränder och mordhot.

Byggförslaget skulle ligga is tills konflikten var löst, menade Tornets vd Göran Wendel. Men nu är det alltså aktuellt igen och på torsdag väntas ärendet klubbas igenom i stadsbyggnadsnämnden.

– Vi upplever att dialogen med de boende är bra och känner att vi kan ta upp förslaget igen och börja med planarbetet, säger Göran Wendel.

Men den åsikten delar inte Amir Al-kazaz, en av initiativtagarna till organisationen Risingeplans framtid, som kämpat för bland annat lägre hyror på Risingeplan.

– Det här kommer som en chock. Jag förstår inte hur de tänker, att de redan tar upp förslaget igen när konflikten med hyresgästerna inte är löst, säger Amir Al-kazaz.

Han menar att Tornet inte har vidtagit tillräckligt med åtgärder, som att renovera slitna lägen­heter.

Under hösten har Hyresgästföreningen gjort en utredning av lägenheterna på Risingeplan. Fram till september hade de besiktat 32 lägenheter i området.

I minst 21 av dem fann Hyresgästföreningen brister som de ­anser att Tornet måste åtgärda.

– Att förslaget kommer upp så här snart igen kommer att provocera många hyresgäster tror jag, säger Hussein Alasadi, som bor på Risingeplan och är aktiv i Risinge­plans framtid.

Byggförslaget innehåller planer om lyxtakstudios och inglasade balkonger. Förslaget innebär att de fyra trevåningshusen mot Nydalsparken rivs för radhusbygget. Enligt Per-Eric Siljestam på exploateringskontoret skulle det innebära nya hyresgäster som har råd med den nya boendeformen.

Var ska dagens hyresgäster ta vägen?

– Om det blir aktuellt kommer de i så fall att erbjudas ersättningslägenheter i olika prisnivåer, säger Göran Wendel.

Garaget på Risinge­plan, som tidigare var ockuperat, är fortfarande stängt men enligt Göran Wendel behövs det inte.

– Vi har ett överskott av garageplatser och kommer inte att öppna garaget igen om det inte behövs, säger han.

Förslaget om nya bostäder på Risingeplan drogs tillbaka i våras men nu är förslaget aktuellt igen.

Illustration: Contekton architects and planners