ANNONS

Kritiserat företag öppnar nya skolor i Solna

Skolorna kommer att flytta in i Tomteboda postterminal som stängdes 2014.
Skolorna kommer att flytta in i Tomteboda postterminal som stängdes 2014.
Thorengruppen startar två nya gymnasieskolor i Solna i höst. Skolkoncernen har tidigare fått kritik av Skolinspektionen, men fick grönt ljus för deras ansökan i höstas.
ANNONS

I höst slår de nya gymnasieskolorna Thoren Business School och Thoren Innovation School upp portarna i Tomteboda postterminal i Solna.

Thoren Business School kommer att ha ekonomiprogram, medan Thoren Innovation School är mer tekniskt inriktad.

Skolan på Medborgarplatsen är en av Stockholms mest sökta

Joakim Ekblom, CMO på Thorengruppen

– Vi räknar med att ha omkring 100 elever per årskull framöver, säger Joakim Ekblom, marknadschef vid Thorengruppen AB.

Thoren Business School finns sedan tidigare även på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Skolan på Medborgarplatsen är en av Stockholms mest sökta med flera hundra som står i kö för att komma in, säger Joakim Ekblom.

Hård kritik efter misstänkt bluff

Ägaren Thorengruppen AB är dock inte ett helt okontroversiellt bolag. 2014 ansökte Thorengruppen om att öppna 28 nya friskolor, varav tio gymnasieskolor, men fick nej från Skolinspektionen. Detta för att de misstänktes ha lämnat in falska elevprognoser och intresseundersökningar till Skolinspektionen.

– Vi hade anlitat ett externt bolag för att genomföra våra intresseundersökningar. Skolinspektionen ville att de de skulle genomföras på ett annat sätt varav vi efter att ha haft möte med Skolinspektionen ändrade upplägget. Därefter har vi fått godkänt. Det är inget som på något sätt drabbat våra elever eller skolor, säger Joakim Ekblom.

TV4-nyheterna har även rapporterat om att Thorengruppens gymnasium har haft 95 anmälningar mot sig hos Skolinspektionen de senaste tre åren. De har bland annat handlat om låg lärartäthet och att lärare ska ha uppmanats att ge högre betyg än vad elever egentligen varit förtjänta av.

ANNONS

– När det gäller så kallade glädjebetyg kan vi konstatera att vi ligger under rikssnittet och vi känner inte igen oss i bilden av glädjebetyg. Vi blir kontrollerade av Skolinspektionen och andra myndigheter precis som kommunala skolor, säger Niklas Westman, informationschef hos Thorengruppen.

Enligt Skolinspektionen bedöms anmälningarna inte vara så pass allvarliga att de påverkar Thorengruppens förmåga att bedriva gymnasieverksamhet. Där fanns inte heller någon pågående tillsyn eller några anmälningsärenden som påverkat bedömningen av Thorengruppen under perioden som ansökan om att öppna gymnasieskolorna handlades, det vill säga från februari till september 2017.

Det är en helt annan verksamhet och ett helt annat bolag

Joakim Ekblom, om Astars koppling till de nya gymnasieskolorna

Skolskoncernen stod även under lupp i början av februari när TV4-programmet Kalla Fakta avslöjade att Thorengruppens dotterbolag Astar ljög om kvalitén på sin SFI-utbildning för Stockholms stad. I programmet tog frilansjournalisten Jenny Sköld jobb som assistent på Astar, men efter tre dagar fick hon fullt ansvar för en klass på 60 elever. Hon fick ingen studieplan att följa och SFI-eleverna saknade läromedel.

– Thoren Business School är en verksamhet i Thorengruppen AB. Astar AB är en annan verksamhet i ett eget bolag, säger Joakim Ekblom.

Frida Welin, utredare vid enheten för tillståndsprövning hos Skolinspektionen, säger att eventuella missförhållanden på Astar inte behöver påverka kommande ansökningar från Thorengruppen om att starta gymnasieskolor.