Kritiska brandmän sparkades – får rekordskadestånd

Pontus Westlund och Emil Skoglund gav sig inte innan arbetsgivaren erkände sitt fel.
Pontus Westlund och Emil Skoglund gav sig inte innan arbetsgivaren erkände sitt fel.
Kritiska brandmän blev utan jobb, JO-anmälde och fick rätt. Men Södertörns brandförsvarsförbund pudlade inte och nu får de skadestånd också.

Brandmännen Emil Skoglund från Sollentuna och Pontus Westlund, Bandhagen fick gehör hos Justitieombudsmannen, JO, mot Södertörns brandförsvarsförbund, sedan de blivit utan jobb efter att ha uttalat sig kritiskt om arbetsgivaren.

JO ansåg att agerandet hade stora likheter med en uppsägning, och att det var en kränkning mot deras yttrande- och meddelarfrihet.

Men ledningen för Södertörns brandförsvarsförbund fortsatte, trots JO-beslutet, att hävda att Pontus Westlund och Emil Skoglund inte delade värderingarna på arbetsplatsen. Då fick fick de nog och stämde brandförsvarsförbundet inför tingsrätten.

Får 150 000 kronor

Nu har förbundet gått med på en förlikning som ger de två brandmännen 150 000 kronor vardera, rapporterar tidningen Lag&Avtal. Enligt brandmännens ombud är det ett relativt högt belopp vilket visar att skadestånd för grundlagsbrott börjar ”sätta sig” hos myndigheterna.

Kvitto på att förbundet respekterar JO-beslutet

Emil Skoglund

Brandmännen säger att det inte är skadeståndet som är det viktiga:

– Skadeståndet är ansenligt men det var erkännandet som gjorde att vi gick med på förlikningen. Detta är ett kvitto på att förbundet nu respekterar JO-beslutet, säger Emil Skoglund till tidningen.