Krocken förändrade allt

Jennifer Sandström kan aldrig mer försörja sig själv och hennes medicinska invaliditet bara ökar, enligt läkarintygen. Ändå drog If in hennes ersättning.
Jennifer Sandström kan aldrig mer försörja sig själv och hennes medicinska invaliditet bara ökar, enligt läkarintygen. Ändå drog If in hennes ersättning.
Pickupen fick sladd och frontalkrockade rätt in i Jennifer Sandströms bil.

Hennes liv rasade samman efter olyckan. Skadorna blir bara värre, men försäkringsbolaget tycker att de kan förklaras av annat och har dragit in ersättningen.

– Man känner sig sviken, säger hon.

Det är en svår och oförutsägbar tid för 39-åriga Jennifer Sandström på Ornö. Hon har sedan 2002 varit arbetsoförmögen efter en allvarlig trafikolycka. Enligt hennes läkarintyg blir hon fysiskt allt sämre, med en invaliditet som bara ökar och i dag är uppe på 15 procent.

2002 tillhörde hon Sverige- eliten inom westernridning, jobbade inom vården och var på väg att bli undersköterska. Hon hade bytt Stockholm mot västgötska Tidaholm för att kunna satsa fullt ut på hästarna.

Men en dag rasade livet samman. En bilist i en stor pickup fick sladd och frontalkrockade rätt in i Jennifers bil.

Whiplashskadan har gett henne kroniska rygg-, axel- och nacksmärtor som förändrat hela vardagen. Enligt hennes juridiska ombud, advokat Kajsa Blomgren, har Försäkringskassan bedömt att Jennifer aldrig mer kan arbeta.

Hon tvingades i stället flytta hem till sin mamma på Ornö för att få hjälp med hushållssysslor och sin son. Hon får sjukpenning på 7 500 kronor i månaden från Försäkringskassan.

Jennifers bil var trafikförsäkrad hos If och därifrån fick hon också 7 200 kronor i ersättning fram till år 2008 då försäkringsbolaget plötsligt drog in 75 procent av utbetalningen, och började betala ut 2 000 kronor i månaden i stället.

If:s läkare hävdade plötsligt, ­efter sex år, att bara 25–50 procent av Jennifers arbetsoförmåga berodde på trafikolyckan. Orsaker som ”övervikt” och ”besvär efter graviditeten” lyftes fram i stället.

Advokat Kajsa Blomgren, som jobbar mycket med försäkringsbolagstvister, menar att If:s förklaringar är totalt orimliga.

– De försöker trumma in att det ska göra ondast i början av en nackskada och sedan avta, medan våra smärtspecialister menar att smärtan tar över. If medgav samband efter olyckan men skickar sedan ärendet till läkare efter läkare tills någon hittar en lucka i journalen.

If:s pressansvarige Daniel Claesson menar att personskador är komplicerade och att det är av ”rättviseskäl” som bolaget nästan helt stoppat ersättningen till Jennifer. I övrigt vill han inte kommentera det enskilda ärendet, men han uppger att Kajsa Blomgrens beskrivning om att läkarbedömningar skulle begäras in tills de anses gynna företaget absolut inte stämmer.

Jennifer stämmer nu försäkringsbolaget If på flera hundratusentals kronor för ersättning som hon menar uteblivit.

– Oftast får klienten åtminstone vettiga förlikningar i dessa fall, säger Kajsa Blomgren.

Jennifer känner sig sviken av försäkringsbolaget.

– Jag har accepterat min situation, men det blir allt tyngre och kroppen säger ifrån. Jag kan inte leva på pengarna jag får ut i dag. Vad händer när min familj inte kan hjälpa mig?

Fakta

Länsförsäkringar oftast i domstol

de fyra största försäkringsbolagen i Sverige har varit inblandade i sammanlagt 439 trafikförsäkringstvister de senaste nio åren – If (72), Folksam (97), Trygg-Hansa (133) och Länsförsäkringar (137).

Enligt advokaten Kajsa Blomgren på Legio advokatfirma, som jobbar mycket med dessa tvister, var det en topp i slutet av decenniet närvad gäller tvister om trafikförsäkring, men det har mattats av något de senaste åren.

Källa: Stockholms tingsrätt