Krog på hjul serverar på parkeringsplatser

Staden har börjat dela ut tillstånd för ett nytt inslag i gatubilen – food trucks som får stå på parkeringsplatser.

Premiären i Vasastan skedde nära Odenplan.

Elva företag har hittills fått godkänt. Ett av dem är Fred’s Food Truck.

– Vi vet inte i förväg var vi hittar p-plats, säger Fredrik Mellin, delägare.

Företaget är beroende av sociala medier, som Facebook, för att tala om var bilen står. Ett 50-tal kunder hittade dem under den första dagen.

Food trucks, gatukök på hjul, är stort i städer som San Francisco, Los Angeles och New York. Typisk gatumat som varmkorv och hamburgare får konkurrens av en rad andra snabbrätter.

– Att inte vara beroende av fast elanslutning betyder att vi är helt mobila och kan stanna var som helst. Grundidén är att servera mat på gatan överallt där det finns potentiella kunder, säger Fredrik Melin som också är kock.

Maten tillagas i ett restaurangkök. Företaget var först med att hämta ut sitt tillstånd från Stockholms stad.

De food trucks som fått tillstånd säljer spansk och latinamerikansk mat, vegetariskt, pizza, kolgrillat, svensk husmanskost, amerikansk streetfood, jamaicanskt och turkiska kötträtter.

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M), säger att det uppenbarligen finns ett intresse från företagare och allmänheten för den här typen av matförsäljning.

– Många tycker att det är ett trevligt och bra inslag i New York och på andra håll i världen och vill ha det också här. Det ger en mångfald, säger hon.

I en första vända kommer staden att lämna ut 20 tillstånd. I början av förra veckan hade elva beviljats. Projektet ska pågå till och med mars 2015.

– Det kan bli fler, vi får se hur det går, säger Ulla Hamilton.

Hon påpekar att det nya är att man får stå på en parkeringsplats. Sedan tidigare är det tillåtet att stå på tomtmark.

De nya food trucksen får stå i högst två timmar åt gången på ett och samma ställe.

Anders Melin och sonen Martin Melin har parkerat den rullande restaurangen nära Odenplan. Den här dagen är Martins bror Fredrik Melin inte med.