Krog prickas efter bråk och massfylla

När polisen skulle stoppa ett bråk på Stekhuset Oxenstierna i Åkersberga var nästan alla gäster för fulla.

Men kommunen nöjer sig med att ge krogen en erinran.

I polisrapporten heter det att ”nästintill samtliga restauranggäster” på Stekhuset Oxenstierna i Åkersberga – cirka 15 personer – var ”märkbart berusade och flera kunde knappt stå på benen”. En person omhändertogs enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusad person, men enligt polisen var fler så fulla att de också kunnat bli omhändertagna.

Händelsen inträffade i mitten av februari. För en dryg månad sedan beslutade Österåkers kommun att tillrättavisa krogen med en erinran – den mildaste formen av prickning.

Fylleriet vid krogen på Trevebovägen upptäcktes då två polispatruller ryckte ut efter att bråk uppstått mellan gästerna. Enligt polisrapporten var ett tiotal gäster inblandade i bråket som resulterade i en anmälan om misshandel.

I sitt beslut skriver kommunens miljö- och hälso-skyddsnämnd att bristerna i ordning och nykterhet på Stekhuset Oxenstierna varit ”anmärkningsvärda”. Att krogen inte fick den skarpare påföljden varning motiverar nämnden med att krogen haft serveringsstillstånd sedan 2005 utan att man upptäckt några brister. Innan beslutet hade krogledningen två tillfällen att uttala sig om det inträffade, men valde att inte höra av sig.

– Det var dumt att inte svara. Då hade vi inte fått någon erinran, menar krogägaren Birgitta Mattsson.

Enligt henne var fylleriet inte alls så omfattande och att många berusade var på platsen berodde i själva verket på att fulla ungdomar precis klivit av en buss i närheten.

Fakta

Erinran mildaste prickningen

”Den som tar befattning med alkoholdrycker ska se till att ordning och nykterhet råder på försäljningsstället” (3 kap 5 §, alkohollagen).

En kommun kan ge en innehavare av serveringstillstånd en erinran och vid allvarliga eller upprepade överträdelser, en varning. Flera varningar kan leda till att serveringstillståndet dras in.

Källa: Svensk

författningssamling