ANNONS

Krogägaren Peter Nordin om attacken mot Prinsen

Polisen ryckte snabbt ut till restaurang Prinsen efter larmet.
Polisen ryckte snabbt ut till restaurang Prinsen efter larmet.
Peter Nordin som äger Prinsen.
Peter Nordin som äger Prinsen.
Efter förra veckans attack mot restaurang Prinsen berättar ägaren Peter Nordin att det finns en hotbild mot krogen.

– Men vad den beror på vet vi inte.
ANNONS

Det var vid halv sex i torsdags kväll som ett grupp maskerade personer trängde sig in på krogen på Mäster Samuelsgatan, där det satt gäster och åt. Gruppen slet tag i bordsdukar, krossade porslin och vinflaskor för att sedan snabbt ta sig därifrån med bil.

Polisen var på plats efter bara någon minut. Kvarteren runt Biblioteksgatan med sina exklusiva butiker och juvelerare patrulleras dygnet runt av ett bevakningsbolag med civilklädd personal.

– De ska ha sett de här personerna gå ur en bil på Jakobsbergsgatan och sätta på sig masker. Så polisen kommer snart till området. Men de trodde att de skulle slå till mot någon av de exklusiva butikerna och inte mot Prinsen, säger Peter Nordin.

Han sitter i toppen för PDF Brasserie Group, som äger restaurang Prinsen och en rad andra kända Stockholmskrogar. Han stod i köket på nyrenoverade Café Milano när attacken mot Prinsen ägde rum.

PDF Brasserie har på senare år tagit över flera av de krogar som krögaren Melker Andersson tidigare drev. Dit hör Godthem, Le Rouge, Trattorian, Orangeriet och Pontonen. Melker Andersson drabbades under en period av problem med organiserad brottslighet som utpressningsförsök – men Peter Nordin tror inte att det har koppling till det som nu hänt.

– Absolut inte. Först köpte vi Godthem. Sen gick det ett och halvt år innan vi köpte Le Rouge och Le Bar men sålde dem vidare till Bockholmsgruppen. Varför det här sker vet jag inte. Ingen har trätt fram och polisen är också förbryllad.

Så vad tror du de som utsätter dina krogar för attentat vill säga?

– Klart man grubblar över det på kvällarna men vi har ingen aning. Vi jobbar med mat. Vi har ingen relation till någon utomstående där vi anar något fuffens.

För två år sedan utsattes Prinsen för mordbrand och i vintras var det skottlossning på Prinsen.

ANNONS

– Ja, det finns en hotbild mot mig och mot ägargruppen. Men vad den beror på vet vi inte. Vi har ett bra samarbete med polisen och berättar allt vi vet för dem. Skottlossningen kom utifrån och riktades mot fasaden. Men de åkte ju fast, säger Peter Nordin.

– Sedan dess har jag ändå upplevt att det lugnat sig. Så det här kom som en överraskning. Man trodde att de skulle ge upp, de har ju inte fått några pengar av oss. Vi har larmknappar och skulle något hända kastar vi oss på luren.

Vågar du fortsätta?

– Det är klart att det här inte är kul. Vi känner oss utsatta och det är inte roligt. Man tittar sig över axeln när man går ut med hunden. Men vårt liv går vidare och vi tänker inte sluta leva. Vi har aldrig fått så mycket bokningar en fredag som i dag. Det här bara stärker oss. Nu har jag skapat nya rätter. Vi vill visa att kreativiteten och skaparglädjen blommar mer än någonsin.

Enligt Tove Hägg, pressansvarig polisregion Stockholm, är ännu ingen är gripen.

– Men vi har ju övervakningsfilmer i beslag. Det ger en del av händelseförloppet och används i utredningen. Men personerna var maskerade, vilket kan göra det svårt.

Vad blir brottsrubriceringen?

– Man har lagt det som utpressning. Vi uppfattar det som att det hände för att skrämma någon.

Vad gör ni för att hjälpa krögare som råkar ut för hot och våld?

– Vi har personskyddsgrupper och andra som jobbar förebyggande. Men det är beroende av vad som händer och vad vi gör för bedömning.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.