ANNONS

Krogar har börjat sköta sig bättre

Mat som riskerar att förgifta kunder och smutsiga kök.

De vanligaste problemen hos storköken fortsätter, men restauranger och butiker sköter sig bättre än tidigare enligt inspektörerna.
ANNONS

En tydligare livsmedelslag och fler medvetna restaurangbesökare. Det tros ligga bakom att betydligt färre storkök och matbutiker fick underkänt vid livsmedelskontrollerna i Sollentuna under 2011 än året innan.

Förra året fick 10 procent av de drygt 200 kontrollerade köken och butikerna underkänt. Det kan jämföras med 20 procent underkända ställen under 2010.

Malin Löwbom, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sollentuna kommun, har inga säkra svar på varför matproducenterna tycks sköta sig bättre.

Men hon tror att allt fler tagit till sig den nya livsmedelslagen från 2006. Där står det tydligare än tidigare att ansvaret för matsäkerheten ligger hos de enskilda restaurangerna och butikerna.

– Kunderna är också medvetna. De vet vart man kan vända sig om man har klagomål eller har blivit matförgiftad. Det gör att livsmedelsföretagarna väljer att ta sitt ansvar, säger hon.

Hennes kollega, inspektören Fouad Maroof, tillägger dock vikten av att Sollentunaborna anmäler till kommunen om de blivit matförgiftade.

Inspektörerna vill ha minst två klagomål om till exempel en misstänkt matförgiftning för att de ska starta en utredning.

– Kunden kan ha ätit någonting som de blivit dåliga av någon annanstans också, förklarar han.

De vanligaste problemen som upptäcks när olika typer av storkök kontrolleras är ohygieniska kök och mat som har fel temperatur.

ANNONS

För tre veckor sedan kontrollerades två matbutiker. På en av dem bar kökspersonalen ring och armbandsklocka samtidigt som rå och förberedd mat låg för nära varandra. Butiken producerade även mer mat än vad de hade kapacitet till.

I den andra butiken var den varmhållna, grillade kycklingen max 28 grader varm i stället för minst 60 grader varm som den ska vara.

– Det var allvarligt, men det är inte ett särskilt vanligt fel. Kunderna kunde ha blivit matförgiftade, men jag kom dit på morgonen innan försäljningen startade, säger Fouad Maroof.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.