Nya krogar i varje kvarter

Krogarna i Stockholm blir bara fler.
Krogarna i Stockholm blir bara fler.
Tack vare låga räntor, unga foodies och entreprenörer som lämnar sina mediejobb för att följa sin restaurangdröm fortsätter krogstockholm att växa så att det knakar.

Krogstockholm fortsätter att växa. (Om bostadsbyggandet höll samma takt kanske vi inte hade haft någon kris på den fronten).

Lyxigare kvarterskrogar

Idag, måndag 30 januari öppnar Bockholmsgruppens nya ställe Paraden, hörnet av Valhallavägen och Erik Dahlbergsgatan. Restaurangen ligger i en gammal biograf och är tänkt att vara en kvarterskrog med en meny som är både europeisk och nordisk – tidsenlig helt enkel.

I kategorin lyxigare kvarterskrog öppnade Sensum för ett tag sedan med en rutinerad trio av krogfolk som serverar mellanrätter på Wallingatan. Och inte vilka mellanrätter som helst. Kockarna har sedan tidigare rört sig i Michelinstjärnemiljö, och rätterna ser riktigt roliga ut. Dock till ett överkomligt pris.

Moderna Frankrike

Sedan slutet av förra veckan har den superfranska baren Edouard & Delphine också slagit upp sina dörrar på Roslagsgatan 15. Enligt ägarna är det ett ännu mer franskt alternativ till de etablerade franoserna i stan.

– Det klassiska franska finns i Stockholm. Men kanske inte det som är modernt i Paris just nu. Dessutom tror jag vi kan sticka ut med de franska ostarna vi har på vår meny, säger Delphine Lemoine som driver baren med sin man Edouard Prothery.

Vin och pizza

Dessutom har Foli till slut öppnat på riktigt– och den som är sugen på att se vad Östra södermalms senaste vinbar har att erbjuda kan sticka dit redan idag.

På Kungsholmen kan publiken snart käka italiensk pizza precis som på de andra malmarna. Det är succén Meno male i Vasastan som redan bestämt sig för att öppna en krog till. Den nya pizzerian ligger på Hantverkargatan precis bredvid Mäster Anders.

Till sist…

Vill du veta var du kan äta den bästa råbiffen där här sidan om Paris just nu? Läs Gourmé och Gourmands recension här.