Krögare vill liva upp slottsflygeln

Johanna Lavett och Sven Ringmar är i färd med att leda arbetet att fräscha upp lokalerna inför öppningen i början av december.
Johanna Lavett och Sven Ringmar är i färd med att leda arbetet att fräscha upp lokalerna inför öppningen i början av december.
Redan i december ser det ut att bli dans på slottet igen. Västra flygelns nya krögare Johanna Lavett vill skapa en atmosfär som gör att Tyresöborna vill komma till slottet och slottsparken och njuta en hel dag.

Dagen då restaurangchefen Johanna Lavett fick beskedet att Nordiska museet valt ut just henne och hennes kolleger för att driva restaurang, konferens och övernattning i och vid Tyresö slott är en karamell hon kommer att suga på länge.

– Jag bara skrek rakt ut. Och sedan ringde jag mamma. Det här är något jag haft visioner om nästan hela livet, säger hon.

Redan för 25 år sedan, då hennes mamma som är aktiv i Tyresö teaterförening, använde slottet för att förbereda Tyresöspelen, föddes fantasin om en restaurang i västra flygeln.

– Då var det bara träplankor och jordgolv här, men jag släpade runt pappa och visade honom hur jag tänkt mig allt med kök, café och restaurang, berättar hon.

Nu ser hennes dröm ut att slå in. Slottets västra flygel, som Johanna och hennes kompanjoner Carl Christian Jahnsson och verksamhetsutvecklaren Sven Ringmar får hyra, vimlar av hantverkare i full färd med att hyfsa till de cirka 600 kvadratmetrarna. Vissa rum bevaras som de är, medan andra renoveras.

– Vi vill att det ska kännas som det var på slottet förr. Vi vill få bort det murriga och i stället få in det ljusa och lugna som gör att man ser parken, säger Johanna.

För två år sedan bommade den förra krögaren oväntat igen sin restaurang och gick så småningom i konkurs. Sedan dess har flygeln stått tom.

Sven Ringmar och Johanna Lavett känner sig ändå positiva inför framtiden för att förutsättningarna nu är helt annorlunda. Förutom flygeln hyr de nämligen vandrarhemmet Lilla Tyresö med Prinsvillan och annexet på Notholmen.

– Vi kan tänka i andra banor och ordna allt från stora lyxbröllop och konferenser med servering till mindre möten för den lilla föreningen eller företaget som kanske vill laga sin mat själva och bo på vandrarhem, säger Sven Ringmar.

Målet är att få igång både konferensverksamheten, festvåning och café till julmarknaden den 1-2 december. När de fått snurr på bokningar från de slutna sällskapen vill de öppna en bistro för allmänheten. Johanna Lavett och Sven Ringmar tror att det kan komma att ske ganska snart och hoppas att man redan i december ska kunna bjuda in till julbord.

En skillnad mot tidigare är också det nya namnet, vilket säger något om vad de tre investerarna tänkt sig. Tyresö Slotts Wärdshus ska föra tankarna till en plats för lärande, god mat och logi.

– Vi tror mer på bistro än en à la carte-restaurang. I stället satsar vi på lunch- och middagsbufféer och att bli ett attraktivt besöksmål med god enkel mat och fika och häng på vår underbara glasveranda, säger Johanna Lavett.

Verksamhetsutvecklaren Sven Ringmar tänker sig också Tyresö Slotts Wärdshus som en framtida kulturmotor.

– Vi vill vi gärna ta initiativ till egna evenemang, kanske jazzkonserter eller utställningar. Eller varför inte bjuda in allmänheten till äppelplockning i trädgården.

Fakta

Snart 400 år sedan slottet byggdes

Tyresö slott och Tyresö kyrka byggdes på 1630-talet av riksrådet Gabriel Oxenstierna. Efter hans död var det hans hustru, företagsamma Maria Sofia de la Gardie som tog över slottet.

Parken anlades på 1770-talet och planerades av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper.

1892 köpte markis Claes Lagergren slottet och byggde om det i nationalromantisk anda.

I dag ägs Tyresö slott av Nordiska museet som då har visningar av Lagergrens ståtliga sekelskifteshem.Källa: Nordiska museet