Min lokala hjälte

Krögarna har fullt upp i Hornsberg

Karim Razaul öppnade sin Indian garden i Lindhagen för mindre än en månad sedan. Han har haft fördel av att starta under sommarsäsongen.
Karim Razaul öppnade sin Indian garden i Lindhagen för mindre än en månad sedan. Han har haft fördel av att starta under sommarsäsongen.
I vintras var det trögare men nu på sommaren går det mycket bättre. Det tycker samtliga krögare i de nya kvarteren vid Hornstulls strand när Lokaltidningen Mitt i frågar.

En av dem berättar att han ska öppna en hett efterlängtad närbutik.

Giuliano Ionescu har drivit sin Ristorante da Giuliano i ett och ett halvt år nu. Krogen tillhör de mindre vid Hornsbergs strand, som har blivit som en riviera i miniatyr.

– Det är skönt att sommaren har kommit och gästerna blivit fler. Det är bra att det hela tiden flyttar hit fler människor.

Giuliano Ionescu ser riktigt lättad ut och får medhåll av sin granne Ceasar Balci . Det har varit tufft för honom sedan han öppnade salladsbaren och kaféet Mindjo för ett halvår sedan. Nu har det vänt.

– Smörgåsar och sallader passar bättre när det är varmt.

Aziz Karademir äger kvarterskrogen Kung Albert. Om en eller två månader ska han dessutom öppna en närbutik, något som många saknat i området.

– Det blir kylvaror, specerier, delikatesser, tobak och sådant, på hörnan där Karlsson och Uddare låg förut, berättar han.

En snabb rundtur i kvarteret som gränsar till den västligaste delen av strandpromenaden visar på 13 restauranger bara där. Längre österut finns ännu fler.

En som det verkligen går bra för är krögaren Karim Razaul som nyligen öppnade sin tredje Indian garden just i Lindhagen. Hans andra indiska krogar ligger vid Hornstull och Skrapan.

Karim Razaul var 27 år när han tog över den första för elva år sedan och har vunnit DN:s matpris Gulddraken två gånger. I september slår den fjärde Indian garden upp portarna i Lilje­holmen.

Förra året blev Indian garden dessutom utsedd till den bästa indiska restaurangen i Europa, i brittiska Asian curry awards.

– Lindhagen är en bra plats att vara på. Vi har flera stamgäster här, säger han.

En annan minikedja är Primo Ciao Ciao som etablerade sig vid strandstråket för ett år sedan. Restaurangchefen Ramin Telefoni gillar konkurrensen i kvarteren.

– Det är bara positivt. Vi hjälper varandra att dra hit kunder och vi lånar saker av varandra. Is till exempel.

Hur är det att leva och jobba i Lindhagen nu?

Paulinda Crescentini 36 år. Bor i Lindhagen.

”Jag har bott här i 2,5 år och trivs jättebra. Det är bra medelnivå på restaurangerna, fast lite för mycket sushi. Jag saknar en minilivs här.”
Mats Lindeberg 55 år. Jobbar i Lindhagen.

”Här är bra miljö för företag och låga lokalhyror. Det verkar vara inne att bo här. Jag bor i Kungsängen men skulle kunna flytta hit.”
Mikael Ahlenius 43 år, med Elias. Bor i Lindhagen.

”Det känns bra. Innan bodde vi i Fredhäll men behövde större med tre barn. Här finns bra hämtmat, men vi har fått en hög hyra.”
Bettan Schultz, 67 år. Bor i Lindhagen.

”Det är roligt med salsa vid strand­promenaden på lördagarna och mysigt med en restauranggata, men tråkigt med de mörka husen.”