Krögarna har fullt upp i Skärholmen

Det går bra för krögarna i Skärholmens inomhuscentrum. Saman Ahmed på Libanesiska köket tycker att det går bättre nu än för tre år sedan.
Det går bra för krögarna i Skärholmens inomhuscentrum. Saman Ahmed på Libanesiska köket tycker att det går bättre nu än för tre år sedan.
Det går bra för restaurangnäringen just nu. I Skärholmens centrum intygar både krögarna och ledningen att trenden gäller även där.

– Vi är nöjda med kundtillströmningen, säger Michael Zhan, ägare till Pong.

Allt fler människor jobbar inom restaurangbranschen. Det har skett en fördubbling på tio år, enligt Statistiska centralbyrån.

Och bara i april ökade restaurangerna sin försäljning med fyra procent jämfört med samma månad förra året. Allra bäst gick det för lunch- och kvällsrestauranger som ökade med över fem procent.

I Skärholmens centrum finns åtta matställen samlade i det som kal­las food court. En av dem är Pong som serverar asiatisk mat.

– Jag märker att det gick bättre i maj-juni i år än förra året, säger ägaren Michael Zhan.

– Framför allt är det väderberoende. Dåligt väder är lönsamt för inomhuscentrumen, fortsätter han.

Han tror att en annan orsak till fler restauranggäster är priset.

– Det är väldigt billigt att äta ute, särskilt inom segmentet snabbmat. När jag började för 20 år sedan kostade en lunch 50–60 kronor, nu kostar den 70–80 kronor.

För drygt två år sedan sänktes restaurangmomsen från 25 till 12 procent, vilket tros vara en orsak till att priserna inte stigit snabbare.

Även Saman Ahmed som arbetar på Libanesiska köket Le Gourmet är nöjd.

– Det går bättre nu än för tre år sedan. Vi skulle bara behöva wifi här också.

Den totala omsättningen för Skärholmens centrum ökade med nio procent under årets fyra första månader jämfört med samma tid förra året.

Anna Wikerman, kommersiell projektledare i ledningen för centrumet, berättar att food courten snart ska genomgå en renovering. Det kommer att bli en uppdaterad, mysigare och mer stadslik miljö.

– Våra besökare vill kunna umgås bättre kring maten. Man vill ha en trevlig miljö. Dessutom önskar man fler mysiga kaféer och husmanskost.

Hon säger att ledningen har en aktiv dialog med sina hyresgäster om vad besökarna efterfrågar.

Är du nöjd med centrumet eller saknar du något?

Lorena Rodriguez 28, lärare, Södertälje:

– Det är ett bra matutbud, men det är lite väl dyrt om man tänker på ungdomar. Saknar en Zara-butik.
Anita Eriksson 77, pensionär, Sätra:

– Centrumet fyller mina behov i stort sett, men jag saknar en kristen bok- och musikhandel och husmanskost.
Behailu Gebreselassie, 43, jobbar i skolkök, Hägersten:

– Jag äter här i bland. Det är okej. Det är också bra att toaletterna är gratis och rena nu.
Lars Ericsson 53, tjänsteman, ­Hägersten:

– Det är samma ­affärer överallt. Det är inte billigt att äta här men värt sitt pris. Gratis parkering är bra.