ANNONS

Krogarna klarade kollen

Under torsdagen hade alkoholhandläggare Cecilia Wahlgren sällskap av Linda Lindholm, säkerhetssamordnare. André Johansen på Sjödalsrestaurangen fick ett klistermärke att ha vid kassan som visar att hans restaurang är godkänd.
Under torsdagen hade alkoholhandläggare Cecilia Wahlgren sällskap av Linda Lindholm, säkerhetssamordnare. André Johansen på Sjödalsrestaurangen fick ett klistermärke att ha vid kassan som visar att hans restaurang är godkänd.
På checklistan fanns bland annat nyktra gäster och alkoholfria alternativ när kommunens alkoholhandläggare för första gången hade stortillsyn i Huddinge.

Alla kontrollerade krogar blev godkända.
ANNONS

På tre dagar, mellan den 4 och 6 juni, kontrollerades alla krogar med serveringstillstånd i Huddinge.

Det handlar om runt 50 krogar som fått besök av kommunens alkoholhandläggare tillsammans med antingen säkerhetssamordnare, polis eller kommunens utvecklingsledare.

– Vi är inte där för att leta fel utan för att hjälpa krögarna att göra rätt och för att vara synliga. Det blir samma funktion som en fartkamera och förhoppningsvis serverade de lite mindre, säger Cecilia Wahlgren.

I vanliga fall är besöken oanmälda men nu fick krögarna information i förväg om att kontrollen skulle bli av. André Johansen, som äger Sjödalsrestaurangen och var först ut att bli kontrollerad, tycker att besöken fyller en viktig funktion.

– Det är bra att träffa dem och se ett ansikte. Jag tror det som hjälper mest är oanmälda kontroller, men det här kan ha en verkan på oseriösa krögare, säger han.

När krögaren redan fått information förväntar man sig som inspektör att anmärkningarna blir få, enligt Cecilia Wahlgren. Trots det var hon förvånad att alla blev godkända.

– Det trodde jag faktiskt inte, så det var jättefint. Men om man träffar någon som är överförfriskad, trots vår information om besöket, kan man nog konstatera att det finns mycket problem som man behöver jobba med, säger hon.

Vid besöket på Sjödalsrestaurangen hade hon sällskap av Linda Lindblom som är kommunens säkerhetssamordnare och utvecklingsledare för brottsförebyggande arbete.

De kontrollerade bland annat att det inte fanns gäster som blivit serverade för mycket alkohol.

ANNONS

– Jag brukar stå och titta på folk. Eftersom det här är en lunchrestaurang skulle det märkas på en gång, det är svårare på en krog med mycket folk, säger hon.

Om krogen inte har några anmärkningar efter kontrollen får innehavaren ett intyg i form av ett klistermärke.

Initiativet till kontrollen togs av Cecilia Wahlgren själv. Hon har tidigare arbetat i Stockholms stad där man använt sig av arbetssättet.

– Vad jag vet har man gjort två stora kontroller, men det är svårt att jämföra för det är en sådan enorm mängd krogar där och nattklubbar i större omfattning, säger hon.

Nu ska arbetet utvärderas och om stortillsynen gett effekt är tanken att liknande kontroller ska göras en gång per år.

– Spontant känns det som att det var mycket arbete, men det var roligt att vara ute och träffa alla och vi fick bra respons, säger Cecilia Wahlgren.

Fakta

Det här tittar inspektörerna på

Inspektörerna kontrollerar att gästerna inte är överserverade, alltså berusade.

Serveringsansvarig ska finnas på plats.

Det ska finnas alkoholfria alternativ och det ska serveras mat.

Vid stortillsynen ges ett intyg att krogen blivit godkänd.

Om brister upptäcks ges först en erinran, sedan en varning och slutligen dras serveringstillståndet in.

Källa: Cecilia Wahlgren, alkoholinspektör