Krogarna tillbaka på Erstagatan

”Vi vill inte bara sälja mat, vi vill servera den också”, säger Henrik Selby som tillsammans med frun Åsa driver Olja och Oliv, som nu öppnat i nya lokaler på Erstagatan.
”Vi vill inte bara sälja mat, vi vill servera den också”, säger Henrik Selby som tillsammans med frun Åsa driver Olja och Oliv, som nu öppnat i nya lokaler på Erstagatan.
En splitterny nudelmaskin importerad från Japan på Ai Ramen.
En splitterny nudelmaskin importerad från Japan på Ai Ramen.
Bröderna Bengt och Birger Söder­qvist premiärfikar på Olja och oliv.
Bröderna Bengt och Birger Söder­qvist premiärfikar på Olja och oliv.
Karl Falk är mannen bakom Karls korvbar.
Karl Falk är mannen bakom Karls korvbar.
Nudlar, italienska delikatesser – och en lyxig korvkiosk.

Fyra nya matställen öppnar nu inom en radie på 50 meter på Erstagatan.

Krögarnas förhoppning är att det ska bli Södermalms nya krogmecka.

På södra Erstagatan har det funnits ett gäng lokaler som gapat tomma. Men snart kommer fyra nya restauranger slå upp portarna på gatan.

I hörnan mot Åsögatan öppnade i förra veckan restaurangen Ai Ramen,­ i krogen En gul och en fuls gamla lokaler. Här serveras Ramen, nudlar i en buljong som kokat i två dagar.

– Jag var med och drog i gång restaurang Häktet, men kände att det var dags att göra något annorlunda. Nudlarna känns som en rolig, ny produkt som inte finns i Stockholm innan, säger Erik Rehnby, som startat krogen tillsammans med Lowe Elers.

– Det känns som det här är har varit en ganska död del av Södermalm. Men det bor mycket folk här, så det är inte dött egentligen. Det känns som vi gör att Södermalms krogliv växer österut, vilket är jättekul, säger Lowe Elers.

Tvärs över gatan ligger Olja och Oliv, med inriktning på italienska delikatesser som drivs av Henrik och Åsa Selby. Paret har de senaste tio år haft en mindre deli på Bondegatan, men verksamheten har här på Erstagatan vuxit till en större affär och matservering.

– Vi är inte tänkt som en kvällsrestaurang, utan som ett ställe man kan slinka in efter jobbet och ta ett glas vin och kanske en tallrik med charkuterier, säger Henrik­ Selby.

Han och hans fru har tidigare haft karriärer inom marknads­föring och ekonomi.

– Nu jobbar vi dubbelt så mycket­ för halva inkomsten. Men har ­desto roligare på jobbet.

Några portar längre ner på gatan­ står Karl Falk och svettas över att elektriciteten inte riktigt fungerar som det ska. Här öppnar snart hans nya restaurang, Karls Korvbar, som ligger i El Mundos gamla lokaler.

– Det är en hel del kvar att fixa, men jag hoppas kunna öppna i slutet av oktober, säger Karl Falk.

Han slutade arbeta som kolorist för att förverkliga sin dröm – att sälja korv och öl.

– Det blir som en lyxigare korv­kiosk. Idén är att nå dem som vill äta runt åtta–nio på kvällen, men som inte vill äta på restaurang. Då kan man komma in hit på bärs och mat som inte kostar skjortan.

Bredvid Karls Korvbar kommer ännu en ny restaurang att öppna, i lokalerna som en gång var Matkultur, enligt de andra krogägarna. De har hört att det ska röra sig om en hamburger-restaurang.

Mitt i har försökt nå de nya ägarna, utan att ha lyckats.

Fakta

Erstagatan blommar upp

Fyra nya matställen öppnar snart eller har redan öppnat på Erstagatan.

• Olja och Oliv, Erstagatan 17.

• Ai Ramen, Erstagatan 22.

• Karls korvbar, Erstagatan 21. Ai Ramen och Karls korvbar planerar att hålla öppet till klockan 01.00 på fredagar och lördagar.

• Ny restaurang, Erstagatan 21, eventuellt med inriktning på hamburgare.

• I somras öppnade även Erstagatans blommor på nummer­ 19.