Krogboom i Nacka väntas fortsätta

Wen You är en av krögarna som nyligen startat restaurang i Nacka.
Wen You är en av krögarna som nyligen startat restaurang i Nacka.
De letade i ett år – i Ekängen fann de till slut vad de sökte.

– Jag såg lokalen och tänkte att den här skulle passa bra, säger krögaren Liling Xia.

På knappt tio år har ­antalet krogar i Nacka ökat med 65 procent.

Liling Xia, 36, ställer ut ett matbord på uteplatsen. Maken Wen You, 37, fyller på soja och ätpinnar.

Paret har nu drivit sushirestaurang i Ekängen i drygt ett år. Och de är inte ensamma om att etablera­ sig i Nacka.

På knappt tio år har antalet nya krogar i kommunen ökat från 116 till 194, eller 65 procent, enligt branschorganisationen Visita.

Anders Börjesson, näringslivsdirektör i Nacka, kände­ till att restaurangerna blir allt fler, men inte att det hade gått så snabbt som ­Visitas siffror visar.

– Det är en väldig ökning, säger han.

Exempel på nya tillskott är en ny chilirestaurang på Kvarnholmen, en sportbar i Orminge och en wok-restaurang i Finntorp.

Paret Liling Xia och Wen You var tidigare anställda på en restaurang men ville ha en egen verksamhet.

I maj förra året hittade de lokalen i Ekängen, som var lagom stor.

– Jag tänkte att den här skulle passa bra för oss, säger Liling Xia.

Det svåra enligt Liling Xia var just att hitta lokal.

– Det är jättesvårt, vi hade letat lokal i ett år i hela Stockholm.

Anders Börjesson säger att Nacka i allt högre grad är en del av Stockholmsregionen, och inte längre en perifer kommun.

– Det gör att underlaget för lunchrestauranger ökar hela tiden.­ Vår prognos är att antalet krogar kommer att fortsätta att öka än mer.

Är det brist på lokaler?

– Egentligen inte. Men det är en brist på bra lägen. Det är en sak som vi försöker uppnå med Nacka kommun, att skapa lägen för restauranger som ligger i bra lägen, säger­ Anders Börjesson.

Det är en brist på bra lägen.Anders Börjesson

Är antalet krogar tillräckligt eller behövs fler?

Choman Ali, 32:

– Jag saknar inget, det räcker med restauranger. Det går att välja mellan olika typer av restauranger, det finns alternativ.
Ekin Björstedt, 38:

– Jag tycker inte att det är tillräckligt många. I Boo, där vi bor, finns inte ett enda matställe. Där kunde det gärna finnas något.
Viktor Pierre, 
38:

– Det finns tillräckligt, men de stänger för tidigt. Vi brukar åka in till stan när vi går ut och äter, där har de öppet längre.
Ulle Kihlblom, 64:

– Det är tillräckligt. Men det är klart att det är roligt när det kommer nya. Priserna­ på lunchmaten kunde även vara lägre.