Kroghösten 2016: Kvarterskrogar och samurajer

Kroghösten 2016 är välfylld. Mitt i Stockholm har valt ut närmare femton nya krogar att se fram emot.
Kroghösten 2016 är välfylld. Mitt i Stockholm har valt ut närmare femton nya krogar att se fram emot.
”Att öppna restaurang i större lokal är som att byta lägenhet. Nu kan vi bjuda hem lite fler kompisar”, säger Johan Agrell, här med Jon Lacotte och kocken Jacob Ker Lamb.
”Att öppna restaurang i större lokal är som att byta lägenhet. Nu kan vi bjuda hem lite fler kompisar”, säger Johan Agrell, här med Jon Lacotte och kocken Jacob Ker Lamb.
Paul Anderlind och Gustav Öhnfeldt, som tidigare jobbat på ställen som Nybrogatan 38 och Sturehof vill skapa en känsla av ”Old Napoli” i Vasa­stan.
Paul Anderlind och Gustav Öhnfeldt, som tidigare jobbat på ställen som Nybrogatan 38 och Sturehof vill skapa en känsla av ”Old Napoli” i Vasa­stan.
Jerry Forsberg och Paulo Fagundez bygger om nattklubben Hotellet på Linné­gatan till ­Japansk dinner club.
Jerry Forsberg och Paulo Fagundez bygger om nattklubben Hotellet på Linné­gatan till ­Japansk dinner club.
Klas Lindberg, årets kock 2012, utanför Portal
Klas Lindberg, årets kock 2012, utanför Portal
Jonas Sandberg öppnar vinbar med stjärnsommelieren Béatrice Becher i höst.
Jonas Sandberg öppnar vinbar med stjärnsommelieren Béatrice Becher i höst.
Kroghösten i Stockholm bjuder på äkta napolitansk pizza, samurajer till sushin och en fransk bistro med italienskt namn.

Bakom de nya ställena står ­rutinerade rävar och före detta årets kockar. Men också en och ­annan nykomling.

Krogstockholm växer fortare än ogräs. Mitt i:s krogrecensenter Gourmé och Gourmand har en fullspäckad höst framför sig.

En av en av de mest uppmärksammade nykomlingarna är Portal. Det är årets kock 2012, Klas Lindberg, som har öppnat restaurang på S:t Eriksplan. Menyn är betydligt mer avskalad än den experimentverkstad som råder på många andra krogar i stan.

Fler nyheter är att gänget bakom Vasa­stansfavoriten Babette öppnar nytt på Södermalm. Den nya krogen, Café Nizza öppnar i oktober och ligger i Hjördis gamla lokaler på Åsögatan. Trots succén med Babettes pizzor kommer det nya stället inte servera den sortens italienskt käk.

– Vi ska försöka jobba lite mer onischat; lite fransk spontanitet i vårt kök, säger kocken Jacob Ker Lamb.

– Inga färdiga recept utan mer att kockarna får gå på känsla. Här har vi lite mer möjligheter också eftersom det är en annan sorts kök och större lokal.

Bara för att pizzorna inte hänger med till Söder betyder det inte att trenden med raffinerad fastfood är över. Snarare tvärtom om man frågar Paul Anderlind. Han öppnar Meno male, en napolitansk pizzeria, på Roslagsgatan tillsammans med Gustav Öhnfeldt.

– Pizzarevolutionen är redan igång och vad smakar egentligen bättre än pizza från Napoli, säger Paul Anderlind.

På vilket sätt är er pizza napolitansk?

– Vi har köpt in en vedeldad ugn på 2,4 ton från Napoli som blir 450 grader varm. Eftersom vi använder ett särskilt mjöl med lång jäsningsprocess behöver pizzan bara vara inne i 90 sekunder för att bli klar, vilket påverkar smakerna på ett positivt sätt.

Paul Anderlind berättar också att det uteslutande blir råvaror inköpta från regionen och att de, till skillnad från andra ställen som gör anspråk på att vara­ napolitanska i Stockholm, kör en lite mer avslappnad stil.

– Vi vill åt den stökiga och livfulla inramningen från typiska kvartersställen i Napoli snarare än vita dukar.

En bit från kvartersbistrokänslan som både Nizza och Meno Male söker hittar vi i krogentreprenörerna Paulo Fagundez och Jerry Forsbergs nya projekt Kasai. Enligt egen utsago har de bytt ut varenda spik på nattklubben Hotellet på Linnégatan för att starta en Japansk dinnerclub.

– Nedervåningen blir en dinner club med en stor centerpiece som fungerar både som scen och matbord. Där ska vi köra shower till maten, men vill man bara komma och äta går det också bra, då har vi separata delar en trappa upp som bara fungerar som restaurang, ­säger Jerry Forsberg.

Japansk är, förutom geishor och samurajer i underhållningen, även maten. Stjärnkocken Danny Elmaleh har tagits hit från Los Angeles. Dessutom har Pablo och Jerry lockat över kockar från de prisbelönta krogarna Shibumi och Råkultur som hyllats för just sin japanska matlagning.

Ändå understryker både Jerry och Pablo att de sneglat mer på kvarterskrogar än lyxigare ställen när de satt konceptet. Och priserna ska ligga på mellannivå.

Ni är redan kända i krogsvängen, bland annat för ert koncept Bubbles and Brunch och fest mitt på dagen. Tar ni mer er den inställningen hit?

– Här blir det lugnare, även om vi hoppas på att showen till maten kommer att engagera våra gäster; från att de i början kanske mer är åskådare till att de i slutet av kvällen är en del av det som händer på scenen, säger Jerry Forsberg.

Tips! Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

13 nya krogar som förgyller hösten

1. Café Nizza Fransk spontanitet i korsningen Borgmästargatan/Åsögatan på Södermalm. Öppnar i oktober.

2. Meno male Roslagsgatan 15 får ny napolitansk pizzeria med mat som bara behöver 90 sekunder i ugnen. Öppnar i september.

3. Kasai Japanskt x 3. Sushi, dinnerclub och en robata – där maten grillas över intensiv hetta. Stället ligger på Linnégatan 18, Östermalm. Öppnar i september.

4. Ebenist Vinkällare och handelsbod i gamla stan, Stortorget 7. Öppet.

5. Portal Årets kock-kocken Klas Lindberg har nytt ställe på S:t Eriks­plan 1, Vasastan, med tajt meny. Öppet.

6. Texas Longhorn Ny filial i Bromma, på Drottningholmsvägen 302. Öppet.

7. Matilde 600 kvm stor italienare som startas av folk från Un poco och Bistroteket. Öppnar i oktober, i Bananhuset, Landsvägen/Vasagatan i Sundbyberg.

8. Mikkeller bar Efter att ha stängt igen lite hastigt och lustigt är Mikkeller på gång med en ny bar på Brahegatan 5, Östermalm. Oklart när de öppnar.

9. Combo Ny vinbar i regi av Bistro Süd-gänget. Odengatan 52, Vasastan. Öppet.

10. Emporium Från snubbarna bakom Oliver twist. Hantverksöl och smårätter. Nybergs torg 4 i Sundbyberg. Öppnar i helgen.

11. Knut bar Norrlandsfavorit på Upplandsgatan öppnar nytt på Regeringsgatan 77 i centrala Stockholm. Öppnar i september.

12. Punk Royale Superuppmärksammad krog bygger ut och öppnar nytt alldeles intill sin nuvarande lokal, det vill säga på Folkungagatan, Södermalm. Öppet.

13. Matateljén Öppnar i oktober i Enskede, på Nynäsvägen.

Tips! Missa inte matfestivalen En smak av Spånga den 10 september. Ingen ny krog, men ändå något att smaka på! Sedan i våras ligger dessutom en ny Italienare i Tensta som bakar sin pasta på ett 250 år gammalt familje­recept. Restaurang Vissani ligger i Tensta centrum.

Ny vinbar med ambitioner

Jonas Sandberg öppnar ny bar på Erstagtan med stjärnsommelieren från Eriks vinbar, Béatrice Becher, i höst.

Vad står på menyn?

Eftersom både Béatrice och jag är sommelierer (Jonas har jobbat på Fäviken och Sturehof, där han även jobbade i hop med Béatrice, reds. anm.) blir det såklart mycket bra vin. Men vi vill inte begränsa oss till det så vi kommer även satsa på bra öl, cocktails mat och cigarrer.

Cigarrer?

– Ja, det är ganska smalt. Men också härligt. Och vi gillar verkligen cigarrer, även om det inte alltid är så lockande att ställa sig ute och röka i vinterkylan så känns det som en härlig grej att ha på menyn.

Erstagatan ligger lite avsides. Vad är tanken där?

– Vi vill gärna vara en destinationsrestaurang. Det finns en bra vibb i det här området med restauranger som Nook, AI-ramen och Pom och Flora. Att Punk Royal och Babette-gänget också öppnar nytt här gör inte saken sämre. Dessutom verkar grannarna verkligen gillar att det händer saker i kvarteret.