Kroglivet har fått ett lyft

Sundbyberg är mitt i en krogboom. Restaurangerna är rekordmånga och omsätter en halv miljard.

Nya koncept poppar upp när befolkningen förändras.

Jenny Holmlund, 22, och Victor Marberg, 26, pustar ut med vin respektive öl på en uteservering.

– Det är kul att det öppnat så många nya ställen, som Story och Public, säger Jenny Holmlund som äter ute någon gång i veckan.

– Jag gillar de gamla stamhaken också. Men i dag vill man ju vara i solen, säger Victor Marberg.

Det äts och dricks ute som aldrig förr i Sundbyberg. Branschorganisationen Visita har sammanställt siffror från Statistiska centralbyrån som visar att restaurangerna under 2014 omsatte 526 miljoner kronor, mer än en fördubbling på tio år. Även antalet restauranger har ökat år efter år, i dag finns 122 stycken.

Näringslivschefen i kommunen, Sharif Pakzad, ser flera orsaker till krogboomen.

– Staden har förändrats väldigt mycket de senaste tio åren och fått en urban karaktär. Sundbyberg som varumärke har ”bra klang” som gör att en ny generation aktörer vill etablera sig, säger han.

Swedbanks etablering på Landsvägen tillskrivs en ökning av lunch­er och after work-häng centralt. Och inflyttningen av nya, köpstarka Sundbybergsbor spelar stor roll. Sharif Pakzad tror att uteätandet inte har nått sin topp än.

– En rimlig prognos är en ökning i omsättningen med några procent per år, säger han.

Flera restauranger som Mitt i pratar med märker av trenden.

– Det är mer ruljans nu, mycket yngre folk som kommer, säger Tre bröders ägare Robert Isaksson.

– Vi har mycket stammisar men det märks att vi är i en generationsväxling. Med Tuletornen och alla nya bostäder har vi fått en stor ung publik, säger Boulevards ägare Arkan Inan.

De som inte har stammisar sedan decennier hittar nya tricks. I helgen startade Club Outside på restaurang Itamae. Här ska klubbarrangörer från Stureplan få sundbybergarna att festa på hemmaplan.

– Tänk dig Kallis i Visby – house och somrig r’n’b, grymma dj:s. Sumpan växer snabbast i landet, många unga flyttar hit från innerstan. Det här är så nära Stureplan man kan komma i Sundbyberg, säger restaurangägaren David Westin.

För extra stjärnglans siktar man på att bjuda in kändisar.

– Det kan vara bloggare med några hundratusen följare eller Lena PH som kommer hit på en drink och sedan drar vidare. Vi går verkligen ”all in”.

Restaurangnäringen blomstrar i Sundbyberg. Jenny Holmlund och Victor Marberg gillar mixen och äter ute någon gång i veckan, helst på en solig uteservering.

Fakta

Rekordmånga restauranger

2014 omsatte restaurangerna i Sundbyberg 527 miljoner kronor, mer än en fördubbling från 246 miljoner år 2004.

Antalet anställda var ifjol 510 och antalet restauranger 122, även det rekord. Minst antal restauranger under tioårsperioden, 91 stycken, noterades 2006.

Källa: Visita/SCB