ANNONS

Kroglivet kläms åt på Söder

Indiska restaurangen Rajdoot på Gotlands­gatan kan tvingas flytta efter en tvist om dålig lukt och Snotty på Skåne­gatan riskerar stängas. Nu hotas även Trädgårdens verksamhet – av nybyggen i ­Hammarby Sjöstad.
ANNONS

Bygget vid Fredriksdalskajen där 178 bostadsrätter ska stå klara nästa höst kryper allt närmare, och Trädgården har nu börjat föra en dialog med entreprenören Skanska om hur ljudnivåerna från klubbens verksamhet kan komma att påverka de boende.

– Vi tog kontakt med dem, helt enkelt för att undvika konflikter framöver. Vi vill ha en tydlig kommunikation och hoppas självklart att vi kan vara kvar, även om vi kanske kan tvingas begränsa vår verksamhet, säger Jakob Grandin som är en av tre delägare.

Trädgården har funnits på Hammarby Slussväg sedan 2009 och tanken från början var att skapa en ”fritidsgård” för vuxna. Sedan har verksamheten vuxit och fredagar och lördagar har man i dag 3000–4000 besökare.

– Man kan inte gå runt att vara orolig hela tiden. I slutändan är det ju de som bor där som kommer att bli berörda. Just nu har vi inga tankar på att ändra våra öppet­tider. Men det kan handla om att vi måste göra ljudändringar, volym­ändringar eller se över hur våra sättningar är, säger Jakob Grandin.

Johan Håkansson är projekt­affärsutvecklare på Skanska och ansvarig för lägenhetsbygget i Fredriksdal.

– Vi känner till deras verksamhet och har haft ett bra möte i egenskap av grannar. Vi har inga synpunkter på deras verksamhet just nu, om man håller sig inom de regler och ramar som är tillåtna.

Även baren Snotty på Skånegatan har problem med klagomål på för höga ljudnivåer. Nu har hyresvärden valt att säga upp kontraktet – om baren inte gör något åt situationen. Många har reagerat mot uppsägningen, och ett Facebook-upprop har cirkulerat på nätet.

– Det är klart att det känns fruktansvärt. Vi vill ju självklart vara kvar, men vi vet inte riktigt vad vi ska göra längre, säger Helena Åman som är en av ägarna till baren.

Sedan konflikten började, i april 2014, har Snotty bytt ljudanläggning, isolerat vid toaletterna och flyttat på markismotorn. Men enligt hyresvärden uppfyller Snotty fortfarande inte kraven.

ANNONS

– Vi har gjort ljudmätningar och det är alldeles för höga ljudvolymer som går rakt upp i lägen­heterna. Deras verksamhet är inte förenlig med myndighetskraven som den är just nu, säger Mattias Östman som är fastighetschef på Afa fastigheter.

Den indiska restaurangen Rajdoot har blivit uppsagd av bostadsrättsföreningen, och kan tvingas lämna lokalerna på Gotlandsgatan den 30 september. ­Enligt ägaren Rajinder Rai menar bostadsrättsföreningen att hans krog sprider en dålig lukt i huset och att flera grannar har klagat.

– Det är katastrof. De sa att det var fettavlagraren det var fel på, men den har ett företag varit här och tömt den två gånger. Jag vet inte vad jag ska göra, det som de har påpekat har jag gjort, säger Rajinder Rai.

Nu har han anlitat en advokat, och om inte man kan komma överens med bostadsrättsföreningen före den 30 september kommer han att överklaga beslutet till tingsrätten.

– Jag har inget annat val. Allt jag äger och har finns ju här.

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med medlemmar i bostadsrättföreningens styrelse men ingen av dessa säger sig ha tillräcklig insyn i ärendet för att kunna kommentera det.

Fakta

Så bullrigt får det vara enligt reglerna

Det är alltid verksamhetsutövaren som har det yttersta ansvaret för att se till att riktvärdet för höga ljudnivåer inte överskrids. Även om det är fastighetsägaren som har ansvar att se till att bostaden är i ett sådant skick att den uppfyller normer och standarder för boendemiljö.

Folkhälsomyndighetens riktvärde i bostaden lägre för musikbuller är 25 decibel ekvivalent, jämfört med det normala riktvärdet på 30 decibel för ekvivalent ljud.Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.