ANNONS

Kroglivet växer – men kan bli bättre

Yrkesförarna Bijan Homand och Mehrdad Assalin fikar efter att ha ätit lunch på Rumi Club Bar utanför Solna centrum. ”Det viktigaste är att det är bra och prisvärd mat och att man får ett bra bemötande”, säger Bijan Homand.
Yrkesförarna Bijan Homand och Mehrdad Assalin fikar efter att ha ätit lunch på Rumi Club Bar utanför Solna centrum. ”Det viktigaste är att det är bra och prisvärd mat och att man får ett bra bemötande”, säger Bijan Homand.
Det har skett något av en krogboom i Solna under de senaste åren.

På åtta år har 45 nya matställen öppnat här. Många efterfrågar dock ett större utbud.
ANNONS

För ett halvår sedan öppnade Reza Aghajani och Asad Noor restaurang Chili på Skytteholmsvägen där menyn innehåller indiskt, wok och pizza.

– Det har gått jättebra. Det kommer mycket folk hela dagen, säger Reza Aghajani samtidigt som han serverar några lunchgäster.

Förra året fanns 238 krogar och kaféer i Solna. På åtta år har det skett en ökning med 45 ställen, eller 23 procent. Under perioden ökade antalet anställda med 50 procent. Krogbranschen i Solna omsatte förra året 979 miljoner kronor och sysselsatte 1 091 personer, enligt siffror från SCB.

Lokaltidningen Mitt i pratar med flera Solnabor som är nöjda­ med utbudet, men många efterfrågar också en större variation.­ Kroglivet kan bli bättre,­ anser­ Gunilla­ Mattsson, en av kunderna på restaurang Chili.

– Det har blivit fler restauranger­ men runt Solna centrum är det mest kaféer och ställen som stänger­ tidigt. Om man vill gå på restaurang på kvällen får man åka till Sundbyberg eller innerstan, säger hon.

Flera efterlyser också klassiska kvarterskrogar med vällagad husmanskost.

Krogboomen i Solna märks tydligt runt Stråket i Råsunda där ställen som Texas Longhorn och Supreme Burger har öppnat. En del kända krögare har hittat till Solna, däribland Fredrik Eriksson som driver Asplund i området Ingenting och Pontus Frithiof som har Pontus in the park i Solna Business­ park.

– När vi talat med Solnabor och krögare har vi märkt att Solna­bornas förväntningar alltmer börjar­ likna innerstadsbornas. Man förväntar sig ett stort utbud och i kvarteren runt Råsunda­vägen börjar man få det, säger Evrim­ Erdal, näringslivsutvecklare­ på Solna stad.

Nya gallerian Mall of Scandinavia­ kommer att innehålla ett 40-tal nya kaféer och restauranger. Och utbudet väntas fort­sätta växa i takt befolkningstillväxten.

ANNONS

– Under de kommande åren väntas Solna växa med 2 000 till 3 000 nya invånare per år. Ökningen av antalet arbetsplatser väntas bli lika stor, säger Evrim Erdal.

Arenastaden, Järvastaden, Haga­staden och Ulriksdal är några­ områden där det byggs för fullt. Att få till levande stadsdelar är viktigt för kommunen.

– När vi utvecklar nya och befintliga bostadsområden försöker vi skapa en mix av bostäder, butiker, kaféer och restauranger. Det ska inte vara tomt och dött efter klockan 16, säger Evrim Erdal.

Restaurangbranschens tillväxt­ var stark i hela landet under 2012–2014.

– Restaurangbranschen gick emot konjunkturen. Till stor del tillskriver vi det momssänkningen på restaurangmat som kom 2012. Hushållen har fått skattesänkningar och det kan ha fått fler att lägga pengar på att gå ut och äta, säger Björn Arnek, branschekonom på organisationen Visita.

Det har blivit fler restauranger men runt Solna centrum är det mest kaféer och s­tällen som stänger tidigt.Gunilla Mattsson

Tycker du att Solna har ett bra krogliv?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.